Новини - България

Пристигнаха още 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech
Прочетена: 241 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

Нови 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха днес в България. Те ще бъдат разпределени в страната, според Националния ваксинационен план, съобщават от здравно министерство. Доставката компенсира част от недоставените миналата седмица ваксини, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. През февруари се очаква доставка на още 83 хил. дози, а през март в страната трябва да пристигнат 104 хил. ваксини от същия производител.

 

В края на седмицата се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на AstraZeneca. Ако то е положително, доставките ще започнат през февруари, стана ясно по време на брифинга.

 

Маг.-фарм. Богдан Кирилов обясни, че стартът на масовата имунизация зависи от това, кога останалите ваксини ще получат разрешение за употреба под условие:

 

„По график, от първите две компании, които получиха разрешение (Pfizer/BioNTech и Moderna), се очакват около 4,4 млн. дози, респективно за 2,2 млн. души до края на годината. При положение, че и петте ваксини получат очакваното разрешение, това означава че 2,5 млн. души ще бъдат ваксинирани до средата на годината.“

 

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, каза че европейските държави ще получат достъп до руската ваксина, едва след като тя отговори на всички европейски изисквания.

 

До края на седмицата се очаква у нас да пристигнат още 3600 дози от ваксината на Moderna, което е втора доставка от този производител.

Коментари

декември 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития