Новини - България

Приеха бюджета за здраве за 2019 г.
Прочетена: 283 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Депутатите приеха на второ четене Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (ЗБНЗОК) за 2019 г. Държавата отпуска 490 млн. лв. повече за здраве в сравнение с 2018 г. Предвидените приходи са почти 4,3 млрд. Лева, което е с 418,4 млн. лв. повече спрямо тази година г. Очаква се здравноосигурителните приходи да бъдат над 4,2 млрд. лв. В тях влизат трансфери за здравно осигуряване и здравноосигурителни вноски. Планираните разходи в бюджета на касата са в размер на над 4,3 млрд. лв., което е с над 489 млн. лв. повече в сравнение с тази година.

 

В бюджета са предвидени 2,5 млрд. лева за медицински дейности (за първична извънболнична медицинска помощ - 225 млн. лева; за специализирана извънболнична медицинска помощ – малко над 250 млн. лева; за медико-диагностична дейност - 90 млн. лева; за болнична медицинска помощ - 2 млрд. лева). Планираните средства за дентални дейности са 167 млн. лева, а 1,2 млрд. лева за лекарства и медицински изделия. С парите за болнична помощ ще се финансират около 2 млн. хоспитализации по клинични пътеки и 1,5 млн. клинични и амбулаторни процедури.

 

Здравната вноска остава 8%

 

Здравната вноска ще остане 8% и през 2019 г. Депутатите отхвърлиха искането на БСП, ако се съберат повече от очакваните здравноосигурителни вноски, допълнителните средства да бъдат разпределяни от Народното събрание.

 

Закриват Центът „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД) и Комисията за лечение в чужбина (КЛЧ)

 

Център „Фонд за лечение на деца“ и Комисия за лечение в чужбина ще бъдат закрити до 31 март следващата година, а дейностите им ще бъдат прехвърлени към НЗОК. Общественият съвет към фонда също ще бъде закрит.

 

"Искам да ви уверя, че не се отменят никакви съществуващи права на нашите деца като пациенти за лечение в чужбина. Ние преследваме преструктурирането с цел уеднаквяване процедурите по финансирането и структурирането на тази дейност, независимо от това дали са малки или големи хора“, аргументира се министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

 

Според него касата има много по-голям капацитет в областта.

 

„За миналата година те са направили разходи за трансплантации и на големи, и на малки за 80 млн. лв., докато Фондът за лечение на деца – само 12 млн. Парите ще бъдат чрез трансфер от бюджета на МЗ към НЗОК. Това гарантира, че тези пари няма да отидат за нищо друго, те са строго целеви и ще се използват за трансплантация на българските деца“, каза Ананиев.

 

Закриват Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) и Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО)

 

ИАТ и ИАМО също ще бъдат закрити. Те ще бъдат обединени в новосформирана мегаагенция, която ще бъде на подчинение на Министерството на здравеопазването.

 

Спорни текстове

 

При обсъждането на бюджета за здраве на второ четене депутатите се скараха за това, че със ЗБНЗОК се прави промяна на още 18 закона. Скандал предизвикаха и  недофинансирането на лечението на здравноосигурените и запазването на лимитите за болнична и извънболнична помощ. Опозицията скочи срещу създаването на мегаагенция за медицински надзор, която ще обедява ИАТ, ИАМО и лицензирането на болници. Друг спорен момент във вчерашния дебат бе и закриването на ЦФЛД и неговото вливане в здравната каса.

 

Дават ЗБНЗОК на Конституциония съд

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще даде ЗБНЗОК на Конституционния съд. Причината - приемането през него на поправки в много други закони.

 

„Това е звучен шамар върху българското право“, заяви Нинова.

 

Законът за бюджета на касата бе приет със 91 гласа „За“, 51 - „против“ и 12 – „въздържали се“.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития