Новини - България

Приблизително един на всеки пет души над 40 г. е изложен на риск от сърдечна недостатъчност
Прочетена: 341 пъти
Снимка: Pixabay.com

Приблизително един на всеки пет души на възраст над 40 години е изложен на риск от развитие на сърдечна недостатъчност. Това показват данни на Американската кардиологична асоциация. Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат водещ причинител на смъртност по света и са едно от най-сериозните здравни предизвикателства, с които се сблъскваме днес. Само в Европейския съюз (ЕС) пациентите с тази група заболявания са над 49 милиона.

 

Въпреки че е изключително важно да се намалят нивата на холестерол с ниска плътност (LDL-C)/ „лош“ холестерол при пациенти, които са имали множество сърдечно-съдови инциденти или са преживели скорошен инфаркт, продължават да се наблюдават високи нива при някои от тях, въпреки лечението със статини и други традиционни терапии за понижаване на липидите. Учените от Кралския колеж в Лондон достигат да извода, че комбинираната терапия за холестерол може да намали значително риска от сърдечно-съдови инциденти. Изводът е резултат от мащабно европейско проучване „Да Винчи“ за използване на терапия, повлияваща липидите както при първичната, така и при специализираната болнична помощ. Изследването е реализирано с подкрепата на Амджен.

 

В проучването са включени 5888 пациенти от 18 европейски държави, на които са предписани терапии за понижаване на липидите. Информацията за тях включва фактори като начин на живот, предишни сърдечно-съдови събития (като инфаркт или инсулт), както и измервания на актуалните нива на LDL холестерол и приема на всички настоящи лекарства за понижаване на липидите.

 

Учените констатират, че докато много пациенти успяват да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания чрез приемане на статини, тези с най-висок риск често имат нужда от комбинации от липидопонижаващи терапии.

 

В допълнение, поради пандемията от Covid-19 повечето пациенти отлагат профилактичните си прегледи или по-лошо – не са склонни да потърсят спешна медицинска помощ дори и при проявяващи се симптоми на сърдечна недостатъчност. Регулярното изследване на холестерола е критично за хора с прекаран инфаркт, тъй като намаляването на нивата му е ключово за предотвратяване на последващ сърдечен удар.

 

***

Фармацевтична компания Амджен разгръща потенциала на биологията в полза на пациентите, страдащи от сериозни заболявания, като открива, разработва, произвежда и доставя иновативни лекарства за хуманна употреба. Този подход почива върху използването на инструменти като най-високите достижения на човешката генетика за разгадаване на сложната природа на заболяванията и задълбочено разбиране на основите на човешката биология.

 

Амджен насочва своите усилия в сферата на нерешените медицински проблеми и използва своя експертен опит в областта на биологичното производство за намиране на решения, които подобряват лечебните резултати и чувствително променят качеството на живот. Пионер в областта на биотехнологиите от 1980 г., Амджен се разраства и превръща в една от най-големите независими компании за биотехнологии в света с милиони пациенти във всички краища на планетата, разработвайки поредица от лекарства с революционен потенциал.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития