Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Президентът: Своевременната информация за епидемията е ключова за провеждането на изборите
Прочетена: 46 пъти
Снимки: Прессекретариат на държавния глава

На предстоящия парламентарен вот е изключително важно да се гарантира както конституционното право на глас на българските граждани, така и тяхното здраве. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес проведе първите срещи от поредицата консултации за провеждането на изборния процес през тази година у нас, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

 

Президентът и вицепрезидентът Илияна Йотова се срещнаха първо с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и председателят на Координациoнния съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 проф. д-р Красимир Гигов.

 

На срещата държавният глава постави въпроси за мерките, които здравните институции предвиждат за безопасното организиране на предизборната кампания и изборния процес, за обезпечаване на правото на глас на гражданите, на поставените под карантина и на сигурността на членовете на избирателните комисии.

 

„Медицинските специалисти неведнъж са заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително да организираме и провеждаме избори. Разбира се, провеждането на избори в такава обстановка е предизвикателство, защото изисква отчитането на много фактори, планирането и организиране на редица здравни мерки“, заяви президентът. 

 

Той открои и опита и добрите практики на държавите, които вече проведоха избори в епидемична обстановка, сред които САЩ, Франция, Германия, Южна Корея, Полша, Хърватия, Румъния и Република Северна Македония.

 

Внасянето на яснота за условията, в които ще се провежда предизборна кампания, в която ще участват не само политическите партии, но и хиляди граждани, също беше сред поставените от президента теми. Румен Радев заяви, че очаква процесът на взаимодействие и обмен на информация между институциите да остане отворен в рамките на предстоящите консултации в президентската институция, за да могат да се вземат информирани  решения. По думите на държавния глава набелязаните мерки следва да повишават сигурността на гражданите и да стимулират  избирателната активност. Според президента това е постижима цел, въпреки епидемичната обстановка, което изисква яснота в обявените мерки, създаване на доверие у хората, предоставяне на достатъчно информация и сигурност, че държавата и здравните власти владеят ситуацията и са осигурили всички необходими предпазни средства.

 

Румен Радев открои противоречията в законодателството, които трябва да бъдат изгладени, за да се гарантира справедлив вот за българските граждани, които ще бъдат в карантина или изолация:

 

„От една страна, имаме ясни медицински препоръки и становища, но от друга страна имаме законови изисквания. Ако на карантинираните граждани бъде дадено правото да отидат до урните, това означава да нарушат някои здравни разпоредби“.

 

Президентът заяви, че несъответствията следва своевременно да бъдат решени между Централната избирателна комисия и отговорните здравни власти.

 

По време на срещата вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че през предстоящите месеци в страната трябва да се изпълняват едновременно три изключително важни задачи: полагане на грижа за болните и прилагането на тестове; продължаването на ваксинацията и организацията на предизборната кампания и провеждането на парламентарния вот.

 

„За тези три дейности е необходим огромен държавен ресурс – полиция, здравни власти, местна власт и цялата държава, която ще бъде ангажирана“, заяви вицепрезидентът и призова за своевременно представяне на конкретен план за действие, който да информира и подготви гражданите за естеството на набелязаните мерки.

 

По думите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов през последните два месеца активно се работи за провеждането на избори в рамките на очертания от държавния глава хоризонт - 28 март. Протокол за провеждането на изборите в епидемична  ситуация  ще бъде представен на обществеността в деня, когато бъде публикуван указ за насрочване на парламентарния вот, уточни министър Ангелов. По думите му по-ранно оповестяване на мерките би било основано на неяснота и не би могло да постигне целите си заради динамичната ситуация, в която се намира страната, и непредвидимото развитие на епидемичната обстановка.

 

От думите на министъра на здравеопазването стана ясно, че до края на февруари ваксините, които ще пристигнат в страната, ще бъдат достатъчни за ваксинирането на около 50 000 души.

 

По думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев има няколко фактора с неясна сила на въздействие върху епидемичния процес – развитието на броя на заразените след края на коледните и новогодишните празници и идентифицирането на два нови щама на Covid-19. По отношение на мерките за организацията на предстоящите избори, доц. Кунчев заяви:

 

„Генералните мерки не се различават съществено – включват ползване на лични предпазни средства и недопускане на събиране на прекалено много хора на тесни места, особено в закрити помещения, и ползване на дезинфекция. Има различни варианти като организиране на самостоятелни секции за хора, които са преболедували, временно премахване на карантината в рамките на един-два часа, за да могат те да осъществят правото си на глас, а има и вариант за гласуване по списъци на карантинирани лица, но при всички случаи ще се намери начин те да упражнят правото си на глас“.

 

Втората среща на президента Радев бе със здравните експерти проф. д-р Радка Аргирова, проф. д-р Андрей Чорбанов и д-р Александър Симидчиев. На нея той заяви, че е необходима навременна информация както за рисковете, свързани с пандемията, така и за начина за тяхното преодоляване, за да могат българите да упражнят свободно своето конституционно право на вот и в същото време да бъдат убедени, че са взети всички мерки за гарантиране на тяхното здраве.

 

По думите на експертите ограничените количества ваксини, които страната ни ще получи до началото на месец март, изключват възможността ваксинацията да даде очаквания резултат за масов имунитет срещу COVID-19 преди провеждането на парламентарните избори. Все още няма достатъчно информация нито за продължителността на действие на прилаганата в момента ваксина, нито на страничните ефекти от нея, подчерта проф. Радка Аргирова.

 

Протоколите, които разработват здравните власти във връзка с провеждането на изборите в условия на пандемия, да бъдат представени преди обявяването на датата на провеждане на изборите, за да могат предварително да бъдат определени начините на действие, призоваха още експертите. Те подчертаха необходимостта от подготовката за няколко различни сценария в зависимост от епидемичната обстановка към момента на провеждане на изборите.

 

Според проф. Аргирова отчитаното намаляване на броя на заразените лица в момента не е успокоително, защото и броят на изследваните намалява, като това не е равномерно във всички региони, за да може да бъде направен достоверен извод за цялата страна. Тя призова за разработването на план, който да гарантира здравето на гражданите при упражняване на правото на глас, включително и на поставените под карантина. По думите й е необходимо и специално внимание за избора, обучението и ваксинирането на хората, които ще влязат в болничните заведения и/или в домовете на карантинираните граждани с изборните урни.

 

По думите на проф. д-р Андрей Чорбанов трябва сериозно да се помисли в какъв срок здравната система има капацитета да се справи с процеса на масова ваксинация, защото дори и при 10 000 ваксинирани дневно, това би означавало още поне година да бъдат запазени ограничителните мерки, които имат негативен ефект и върху обществото, и върху икономиката.  

 

Д-р Александър Симидчиев призова за използването на всички възможни инструменти за намаляване на скоростта на разпространение на вируса и превенция. По думите му изборът на ваксина е „разхитителен“ и от медицинска гледна точка не съвсем полезен, тъй като този избор идва на базата на много други избори, които трябва да бъдат направени. Той подчерта, че едни от ваксините вече са налични, а другите още не са и когато станат налични ще има процес на тяхното логистично осигуряване до различни точни в държавата, което изисква време.

 

Напредъкът в разработването на българска ваксина срещу коронавирус, също бе обсъден на срещата, като президентът напомни, че страната ни има богати традиции в производството на ваксини, които се продават в цял свят и в които обществото има доверие. По думите на проф. Чорбанов в БАН са изработени три прототипа на ваксина и сега се изчаква разрешение за започване на предклинични изпитания, които да дадат информация какъв имунен отговор може да се очаква във времето. Той подчерта, че поради липсата на време именно тези предклинични изпитания не са направени за някои от ваксините, които се използват сега.

 

Президентът призова медицинските експерти да бъдат активни участници в процеса за постигане на научен консенсус в прилаганите методи за противодействие на коронавируса и особено по отношение на здравните мерки. Това е особено важно и по отношение на процеса на ваксиниране, където се наблюдава най-голяма неяснота по отношение на информацията, достигаща до хората.

 

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития