Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Коментари -

Президентът Румен Радев: Борбата днес е за всеки българин
Прочетена: 38 пъти

Президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски проведоха извънредна среща днес във връзка с разпространението на новия коронавирус и предприетите действия за ограничаването на разпространението му в страната. Ето какво каза държавният глава след срещата:

 

"България и светът преминават през тежко изпитание. То налага пълна мобилизация на материалните ресурси и моралните сили на обществото.

 

Епидемията ще подложи на изпитание здравната система и всички социални системи на държавата, които ще трябва да устоят в една кризисна ситуация, въпреки трупането с десетилетия на проблеми. Нека изразим своето уважение и подкрепа към българските лекари  медицински сестри, към всички специалисти, върху които ляга основаната тежест на тази битка. Нашето оцеляване зависи от техния професионализъм, нравственост, техническо обезпечаване, социална сигурност и спокойствие. И това трябва да бъде неотменен ангажимент на държавата.

 

Тридесет години българите се спасяват поединично, но тази смъртоносна епидемия, което покосява най-слабите и възрастните хора, напомни на нас и на всички п света, че е време да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и обществена солидарност.

 

Искам да благодаря на всички българи, които вече се записаха доброволно да участват в борбата с коронавируса, защото те са изразители на тази отговорност и на тази солидарност, от която имаме нужда всички като общество. Защото никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите.

 

В този кризисен момент е необходима нашата пълна мобилизация, защото справянето с криза от такъв характер иска високото съзнание на всеки един от нас.. Строгите мерки ще бъдат от полза само, ако всеки един осъзнае техният смисъл и своето място и участие в борбата с коронавируса.

 

Извънредното положение е с едномесечен срок. И аз го приемам като временна мярка въпреки критиките си към начина по който беше въведено и последствията, които предизвика. Но моят призив е да не се подаваме на паниката. Българските институции работят във форсмажор и трябва да проявяваме разбиране към техните усилия. В интерес на всички ни е да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите. Но ще споделя и друго. Че тези ограничителни мерки са изключително важни в момент като настоящия. Те са животоспасяващи. Но само с ограничения, забрани и наказания ние не можем да излезем от тази криза като пълноценно и истински здраво общество.

 

Здравната криза поражда сътресения в икономиката и социалната система. Тя поставя на изпитание малкия и средния бизнес. Работещи с малки деца и с възрастни родители, които разчитат на техните доходи, губят работа или са в неплатен отпуск. И тук българското правителство следва да предложи механизми за подпомагане на най-засегнатите от ограничителните мерки. Знам колко е трудно и това го дискутирахме до момента, защото ресурсите в държавата са ограничени, но в такава ситуация аз очаквам и правителството в спешен порядък да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритети. Да се търси активната помощ и съдействие на Европейския съюз, така че да бъдат подпомогнати най-засегнатите. Защото с мор от бедност не се спасява от този вирус. И трябва всички да сме солидарни с тези, които най-силно ще понесат последствията на тази криза, както го разбират вече и всички засегнати държави и предприемат мерки.

 

Именно в такава ситуация държавата трябва да помогне на най-слабите, а младите трябва да помогнат на старите. И това е надеждата да си върнем доверието в държавата и в бъдещето ни като общество.

 

Тази криза е възможност да излезем по-силни и единни като народ, който може да преодолява изпитанията. В който поколенията могат да си подават ръка, въпреки разривите и натрупаните през годините предразсъдъци и заблуди.

 

Ако преодолеем тази епидемия, ние ще намерим решението и към всички натрупани с годините проблеми, защото ключът към тях е в солидарността, в почтеността, личната отговорност и уважението към човешкия живот. Защото най-важно в момента е здравето, живота и благоденствието на хората. Борбата днес е за всеки българин. Затова моят призив е единство и солидарност. И аз вярвам, че заедно обединени ще се справим."

Коментари

януари 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития