Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

През април измерват сърдечносъдовия риск в пет града на страната
Прочетена: 309 пъти

От 5 до 30 април т.г. в пет града на страната ще се проведе второто издание на информационната кампания „Обичам живота си!“, която се организира от Байер България.  Целта на инициативата е да се насочи вниманието на българите към рисковите фактори, свързани с повишения сърдечносъдов риск и превенцията на инсулта и инфаркта.

 

Всеки желаещ да определи своя риск може да го направи безплатно в 50 аптеки в  градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. Обучени специалисти ще помогнат на хората да разберат чрез специален тест доколко са застрашени от сърдечносъдов инцидент. Пълният списък на аптеките, включени в кампанията, е публикуван на сайта на кампанията www.obichamjivotasi.com. На същия сайт всеки желаещ може да изчисли сам своя сърдечносъдов риск, както и да се запознае с проверена медицинска информация за превенцията и рисковите фактори на инфаркта и инсулта.

 

Рисковите фактори свързани със сърдочносъдовия риск са затлъстяването, лошият хранителен режим, високият холестерол, тютюнопушенето, консумацията на алкохол, високото кръвно налягане, заседналият начин на живот и захарният диабет. Промяната в начина на живот е ключова за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, но често се оказва и голямо предизвикателство. Спирането на лекарствената терапия назначена от лекар също може да се окаже причина за настъпване на сърдечносъдов инцидент.

 

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна, като данните сочат, че в България на всеки трима души двама умират от сърдечносъдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност).  У нас годишно се регистрират около 35 хил. инсулта и 11 хил. инфаркта, като 30% от тях завършват летално. Според статистиката на Световната здравна организация всяка година от различни сърдечносъдови заболявания умират около 17 млн. души.

Коментари

юли 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития