Събития -

май 2019

ПВСЧПСН
  
  
16 май
Четвъртък
Пресконференция за Световния ден на хипертонията
БТА
гр. София
11:00 - 12:00 ч.

На 16.05.2019 г., четвъртък, от 11:00 ч. в БТА (бул. Цариградско шосе 49) ще се състои пресконференция по повод предстоящата мащабна национална здравна кампания, свързана със Световния ден на хипертонията.  Организатори са Българска лига по хипертония, Български червен кръст, Национална пациентска организация, фондация „Национална мрежа сърце за сърце“ и Асоциацията на студентите медици в България.

 

От страна на Българска Лига по Хипертония в събитието ще участват:

  1. проф. Арман Постаджиян - кардилог
  2. проф. Йото Йотов - кардиолог
  3. проф. Лъчезар Трайков - невролог 
  4. проф. Борис Богов - нефролог

 

Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация по хипертония (ISH) и одобрена от Световната лига по хипертония (WHL). Българска Лига по Хипертония и партньори се присъединяват към  световната здравна кампания, за да подчертаят качеството на осведоменост, контрол и терапия на високото кръвно налягане като ключово действие, необходимо за превенция и контрол на сърдечносъдовите заболявания в България.

 

Откриването на националната кампания ще се състои на 17 май 2019 г. (петък) в 9:00 часа на пл. „Света Неделя″ № 7, София (до входа на МЕТРО станция Сердика). Там ще има разположен пункт, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници; ще получат информационни материали с нормите на поведение при артериална хипертония; ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ.