Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Събития -

ноември 2017

ПВСЧПСН
  
   
9 ноември
Четвъртък
Пресконференция по повод Световния месец за борба с рака на белия дроб
гр. Пловдив
гр. Пловдив
10:30 - 11:30 ч.

На 09.11.2017 г., четвъртък, от 10:30 часа в Бална зала на хотел „Империал“ в Пловдив (ул. „Лев Толстой“ 6) ще се проведе пресконференция по повод Световния месец за борба с рака на белия дроб – ноември, и зимното училище по медицинска онкология на Клуб „Млад онколог“. Събитието се организира от Национална пациентска организация и е в рамките на дългосрочната инициатива на организацията за подкрепа на пациенти с рак на белите дробове.

 

В пресконференцията ще вземат участие:

 

- Д-р Росица Кръстева – специалист по медицинска онкология и член на Клуб „Млад онколог“;

- Проф. Кристиян Манеголд -  член на Борда на директорите на Международната асоциация за изследване на рака на белия дроб и професор в Хайделбергския университет;

- Д-р Иван Вецев – експерт „Достъп до лечение“ в Национална пациентска организация.

 

По време на събитието ще бъде представена актуална информация за заболеваемостта, диагностиката и лечението на рака на белия дроб по света и в България, необходимите мерки за превенция и ранно диагностициране на заболяването. Ще бъдат представени и новостите в лечението на заболяването, възможностите за прилагане на персонален подход и използването на таргетна терапия в случаите, в които тя е приложима.

 

В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. През 2016 г. със заболяването са диагностицирани над 4000 българи, а над 70% от тях са открити в напреднал (трети и четвърти) стадий.

 

Ракът на белия дроб вече не се свързва само и единствено с тютюнопушенето, а се приема за комплексно заболяване, което може да бъде причинено от различни генетични промени. Около 25% от случаите на белодробен рак се появяват при хора, които не пушат, т.е. всеки четвърти, диагностициран с това заболяване, е бил непушач през целия си живот.