Събития -

март 2024

ПВСЧПСН
    
13 март
Сряда
Пресконференция по повод Световния ден за борба с бъбречните заболявания
зала Entract 127
гр. София
13:00 - 14:00 ч.

На 13.03.2024 г., сряда, от 13:00 ч. в зала Entract 127 (ул. „Георги С. Раковски“ 127) ще се проведе пресконференция по повод предстоящия Световен ден за борба с бъбречните заболявания. Събитието под надслов „Болен бъбрек - болно сърце“ се организира от АстраЗенека България.

 

Лектор ще бъде д-р Диляна Николова, началник отделение по нефрология към Клиника по вътрешни болести Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, която ще разкаже за това колко са важни бъбреците за нашето здраве, каква е връзката между тях и сърцето, и защо рискът от сърдечносъдова смърт може да се увеличи 14 пъти при пациенти, страдащи от хронично бъбречно заболяване (ХБЗ).

 

Специален гост ще бъде Христина Николова, председател на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания (АПБЗ), която ще сподели своята лична история и ще разкаже колко е важно да се грижим за бъбречното си здраве.

 

Един от всеки десети възрастен в Европа страда от ХБЗ, а прогнозата е, че броят на пациентите ще нараства поради две причини – застаряващото население и нарастващо разпространение на рискови фактори като диабет, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване. Една от основните причини за късното откриване на ХБЗ е свързана с ниска информираност и липса на обучение за ХБЗ в обществото, дори и сред пациентите от рисковите групи.