Събития -

септември 2019

ПВСЧПСН
      
      
25 септември
Сряда
Пресконференция по повод на 25 септември - Световен ден на белия дроб
БТА
гр. София
10:00 - 11:00 ч.

На 25.09.2019 г., сряда, от 10:00 часа в БТА ще се състои пресконференция на Сдружение „Въздух за здраве” и партньори по повод на 25 септември - Световен ден на белия дроб, под мотото „Заедно за здрави бели дробове“.

 

Лекари, заедно с партньори и съмишленици, ще споделят с представители на медиите защо белите дробове са изключително важен орган, който трябва да бъде пазен.

 

Белодробните заболявания налагат огромно бреме за здравето в световен и национален мащаб. Фактите са стряскащи:

 

  • 65 милиона души страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), а 3 милиона умират от нея всяка година, което я прави третата водеща причина за смърт в световен мащаб.
  • 10 милиона души развиват туберкулоза, а 1,6 милиона умират от нея всяка година, което я прави най-често срещаното смъртоносно инфекциозно заболяване.
  • 1,76 милиона души умират от рак на белите дробове всяка година, което го прави най-смъртоносният рак.
  • 334 милиона души страдат от астма, и тя е най-честото хронично заболяване в детска възраст /засяга 14 % от децата в световен мащаб/ и нараства!
  • Пневмонията убива милиони хора ежегодно, което я прави водеща причина за смъртта както при подрастващи, така и в напреднала възраст.
  • 91 процента от световното население (и българското) живее на места, където качеството на въздуха надвишава нормите за безопасност на СЗО.

 

След пресконференцията кампанията ще продължи в Борисовата градина, където организаторите заедно с представители на група Д2 ще говорят по проблемите с гражданите на София.