Събития -

ноември 2022

ПВСЧПСН
 
    
17 ноември
Четвъртък
Пресконференция на тема „Сънната апнея - опасност за движението по пътищата“
БТА
гр. София
11:00 - 12:00 ч.

На 17.11.2022 г., четвъртък, от 11:00 часа в БТА ще се състои пресконференция на тема: „Сънната апнея - опасност за движението по пътищата“ - кампания, инициирана от Националната асоциация за профилактика на белодробните болести и подкрепена от Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата.

 

Сънната апнея е хронично заболяване, което се характеризира с многократни спирания на дишането по време на сън, с прояви на сънливост през деня, нарушена концентрация и раздразнителност. Сънната апнея е заболяване, опасно за движението по пътищата. В статистика от 2018 г. се посочва, че в предходните 8 години, в страната над 5000 души са загубили живота си в резултат на заспиване на волана.

 

Целта на кампанията е да се призоват хората със съмнителни симптоми за сънна апнея - нощно хъркане с апнеични паузи, дневна сънливост, задух, с наднормено тегло, да потърсят помощта на пулмолозите в цялата страна. 

 

•    В света почти 1 милиард  души на възраст 30 – 69 г. са засегнати  от ОСА;
•    Един на всеки 4-ма мъже на средна възраст страда от ОСА;
•    Една на всяка 9-та жена страда от ОСА;
•    2-3% от децата (2 - 8г.) страдат от сънна апнея;
•    В България не разполагаме със статистика за сънна апнея.

 

Участници: д-р София Ангелова - председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести; представител на Държавната агенция за безопасност по пътищата; проф. Даниела Петрова - главен координатор на експертния съвет по пневмология и фтизиатрия на МЗ; доц. Йорданка Ямакова – анестезиолог.