Събития -

май 2019

ПВСЧПСН
  
  
16 май
Четвъртък
Пресконференция на тема „Стоп на астмата“
УМБАЛ „Александровска“
гр. София
10:30 - 12:00 ч.

По случай 7 май-Световният ден на астмата, на 16.05.2019 г., четвъртък, от 10:30 ч. в аудитория „Проф. Янко Добрев“ (II-ри хирургичен блок на УМБАЛ „Александровска“), ще се проведе пресконференция на тема: СТОП на астмата, по съвместна инициатива на Клиниката по клинична алергология, Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА),  Българското дружество по белодробни болести (БДББ), Българското дружество по алергология (БДА) и с подкрепата на АстраЗенека и GlaxoSmithKline.

 

Пресконференцията ще представи актуална информация за заболеваемостта от бронхиална астма, възможностите за ранна диагностика, иновативните подходи за подобряване контрола на астмата и намаляване риска от астматични пристъпи, здравословният начин на живот като фактор за превенция.

 

В хода на пресконференцията ще бъде обявено и началото на Национална пациентска кампания „Белодробно здраве във всички политики“, която ще обхване градовете София, Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас, и ще продължи 5 месеца до 25 септември – Световния ден на спирометрията.

 

Зад Националната пациентска кампания застава многократният световен шампион по плуване - Петър Стойчев.

 

В пресконференцията ще участват:

-    Доц. Мария Стаевска - началник на Клиниката по алергология в УМБАЛ „Александровска“;
-    Акад. Богдан Петрунов - председател на БДА;
-    Доц. Владимир Ходжев - председател на БДББ и началник на Клиниката по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив;
-    Диана Хаджиангелова - председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА);
-    Петър Стойчев - най-успелият български плувец;

 

След пресконференцията ще бъдат проведени спирометрии (измерване на дихателни обеми с портативен електронен спирограф) на гостите, които имат интерес. Ще бъдат засадени и дръвчета в парка на болницата в подкрепа на опазването на чистия въздух и околната среда, като важни фактори за превенцията на астмата и алергиите.