Събития -

май 2022

ПВСЧПСН
      
     
9 май
Понеделник
Пресконференция на Фондация „Експерти срещу рака“
Литературен клуб „Перото
гр. София, НДК
12:00 - 13:00 ч.

На 09.05.2022 г., понеделник, от 12:00 часа в литературен клуб „Перото“ (НДК, пл. България №1) ще се проведе пресконференция на Фондация „Експерти срещу рака“. Събитието е по повод предстоящата I-ва Национална конференция на хирурзите на гърда, по време на която  ще бъде учреден за първи път у нас Национален експертен съвет на хирурзите на гърда, включващ специалисти по обща, пластична и гръдна хирургия и гинеколози от цялата страна.

 

На пресконференцията ще бъдат представени най-новите тенденции в лечението на рака на гърдата и необходимостта от създаване и прилагане на национални стандарти за поведение при това заболяване. Ще бъде споделен и опитът на Великобритания в организацията и осъществяването на дейността на „Breast Units” – центрове за гърда, които обединяват на едно място всички специалисти, участващи в процесите на  диагностика, предоперативно и оперативно лечение, онкопластична и реконструктивна хирургия, химиотерапия, психологическа помощ и др. Една от целите на Фондация „Експерти срещу рака“ е създаването и сертифицирането на центрове за гърда „Breast Units” и у нас, за да може бъде осигурен комплексен подход на лечение и по-добро качество на живот на българските пациенти с тази диагноза.

 

В събитието ще участват:

- Д-р Красимир Шопов, управител на Фондация „Експерти срещу рака“ и специалист по онкопластична и реконструктивна хирургия на гърда в Клиниката по хирургически болести към УМБАЛ „Александровска“ и МЦ „Медик 1“
-  Д-р Вълкан Иванов,  специалист по обща и реконструктивна хирургия на гърда в  John Radcliffе Oxford и Аджибадем Сити Клиник МЦ Варна
-  Блага Димитрова, пациент

 

По данни на Световната здравна организация през 2020 г. около 2,3 млн. жени са диагностицирани с рак на гърдата, а 685 000 са загубили битката с болестта. В България всяка година диагнозата се поставя на около 4000 жени, а близо 1200 губят живота си.