Събития -

март 2020

ПВСЧПСН
      
     
4 март
Сряда
Пресконференция на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания
БТА
гр. София
11:00 - 12:00 ч.

На 04.03.2020 г., сряда, от 11:00 часа в БТА ще се състои пресконференция на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания по повод на Световния ден за борба със затлъстяването и 25 години от създаването на сдружението.

 

В пресконференцията ще участват водещи експерти в областта на храненето и затлъстяването и участници от 18-ия национален симпозиум „Акад. Ташо Ташев“ от България и Франция.

 

Основни акценти по време на пресконференцията:

 

  • Последни данни за честотата на затлъстяване сред деца и възрастни у нас и по света;
  • Представяне на резултати от европейския научен проект, с участие от България, по отношение на етикетите върху храните и информацията, която дават;
  • NutriScore: европейският светофарен метод за определяне на здравословните храни вече и в България и от кога;
  • Бариатричната/ метаболитна хирургия: златен стандарт за лечение на тежкото затлъстяване и захарен диабет тип 2.

 

Според данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването затлъстяването е петата основна причина за смъртност по света. Затлъстяването води до над 195 усложнения, включително захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и различни видове рак, репродуктивни проблеми при жената и мъжа.  

 

Според Европейската комисия всяка година около 7% от националния бюджет на страните в ЕС отиват за покриване на здравни разходи, свързани със затлъстяването или около 70 млн евро общо.