Новини - България

Премиерът: Правителството застава зад работещите в здравната система
Прочетена: 848 пъти
Снимка: Redmedia.bg

„Българското правителство застава зад работещите в здравната система. Работим за трайно увеличаване на доходите, затова предлагаме повишаване на нивата на основната работна заплата в Колективния трудов договор в сектор „Здравеопазване“."

 

Това заяви министър-председателят Кирил Петков, които проведе срещи с представители на синдикални и съсловни организации, съобщава правителствената информационна служба.

 

В разговорите бяха изложени част от проблемите в сектора на здравеопазването и медицинския труд и бяха начертани най-належащите действия, които ще предприеме правителството за решаването им. Премиерът подчерта решимостта на правителството да приложи правилото за съотношението 1:20 между най-ниската и най-високата заплата на медицински специалисти, финансирана с публичен ресурс, в болничните заведения.

 

„Можем да закупим всякаква апаратура, но ако нямаме кадри, системата на здравеопазването няма как да функционира“, категоричен бе Кирил Петков.

 

В рамките на срещата бяха обсъдени възможностите за стимулирането на доходите на работещите в здравната система, включително на медицинските сестри, лекарите и др., което може да се реализира чрез увеличение на цените на медицинските услуги. Дискутирани бяха политики, които да стимулират повече български граждани да изберат професията медицинска сестра и така системата да се справи с дефицита на кадри. Акцент в разговорите бяха и промени в образователната система, които да ускорят вливането на нови кадри в сектора.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития