Коментари -

Премиерът Бойко Борисов: Всички медицински лица, които работят с коронавируса, ще получат по 1000 лв. допълнително на месец
Прочетена: 145 пъти
Снимка: Министерски съвет

Всички медицински лица - лекари, сестри, лаборанти, санитари – които са ангажирани с лечението на заразените с коронавирус у нас, ще получават по 1000 лв. допънително възнаграждение до преодоляване на кризата. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след среща с президента Румен Радев и началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

 

Публикуваме пълното изявление на министър-председателя след срещата:

 

"Абсолютно съм солидарен с това, което каза президентът, с неговите изводи и с неговите заключения за единството. Това, което към момента правим и запознахме и президента. В спешен порядък, най-спешното в момента е да можем да защитим лекарите, медицинските сестри, лаборантите, санитарите, всички, които работят в тази сфера. Така че това, което обсъдихме и днес сигурно или утре ще обявим – по 1000 лв. на медицинско лице. Няма да ги делим на доктори, лаборанти. Всички, които са на първа линия и работят с коронавируса, ще получават по 1000 лв. на месец допълнително възнаграждение.

 

Що се касае до индустрията, която разработва маски, облекла, тези, които ето виждате ги, които мобилизирахме от резерва на армията – над 70 000, имаме и още към 100 000, вършат прекрасна работа, така че и в тази сфера ще наваксаме още в следващите дни.

 

Защо трябва да сме предпазливи към следващите мерки? Не че не съм съгласен, точно обратното, с президента, че социално слабите трябва да бъдат подпомагани, бизнесът – малкият и средният, който е затворен в момента, трябва да бъде подпомаган. Много внимателно трябва да следим резервите на държавата. Защо? На първо място трябва да мислим за пенсиите, за заплатите на лекарите, заплатите на армията, на полицията, на всички, които осъществяват в момента със своята дейност, реда и сигурността и здравето. Паралелно с това през социалния фонд вече и с Урсула фон дер Лайен, запознах президента, има увеличение на прага на държавната помощ, така че през социалния фонд всички, които излизат в болнични или фалират като компании, да могат да отидат и през социалния фонд да бъдат защитени. Разбира се, от криза не се излиза по-богат. Кризата и особено подобна, щетите, които се нанасят на икономиката, на населението, са в цял свят и както виждате нито една държава в момента не е предложила конкретна мярка. Това е поради причината, че докторите не могат да кажат за колко време ще се справим. И затова всеки лев го пресмятаме за дълъг период от време за да можем действително да защитим държавата. Тези, които искат да използват кризата за популизъм, излизат и казват „Дайте, дайте, дайте“. Държавата и нейното функциониране идва от данъците. Когато икономиката, когато не се плащат данъци, след това няма как да се плащат заплати и пенсии. Двете неща са много свързани. Така че аз съм благодарен на президента. Разбрахме се ежедневно – не само от медицинския щаб, но и нашите мерки и разчети, които вървят, да му ги предоставяме, за да може това, което и то каза, в тази криза да бъдем единни и силни. Ако имаме противоречия, ги оставяме назад, докато трае кризата, за да може народът да усети и консолидацията на всички институции - завчера парламента, днес президентството – да се мобилизираме и да излезем от кризата."

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития