Новини - България

Премиерът бесен на президента
Прочетена: 218 пъти

Министър-председателят Бойко Борисов изрази огромното си учудване от изявлението на президента Румен Радев днес във връзка със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и отправените критики към правителството.

 

„Доста е неочаквано за мен, защото от неделя до днес ние сме провели 2 срещи с президента Радев, министри, експерти, щаб. Всеки ден аз му се обаждам и му обяснявам какво правим. Днес сутринта към 10 часа той се обади да каже двата мотива, за които връща закона. Разбира се той услужливо забрави да каже, че точките за спекулата са на БСП“, обясни Борисов и добави:

 

„Когато се приемаше закона, г-жа Дариткова ми се обади и каза, че БСП искат да излизат от залата. Ако ме е излъгала тя, лъжа и аз, ако не приемем техните предложения за спекулата. И ние ги приехме. Разбира се, че както всички досега, те ни връщат точно тези предложения във времето на зрелия социализъм, когато от плод-зеленчуците на етажерките имаше домати и краставици, а цитрусите се продаваха отзад от магазинера и това си беше спекула. Ние помним Жан Виденовата зима, помним и Луканова, и какви ли не бяха. Помним и когато събориха банките деветдесет и коя година. Няколко, дето се вика, национални катастрофи са ни пращали. Но го приехме, за да има консенсус и законът да работи. Това му казах на президента. Той каза, че знае и аз му казах, че след като върне с този мотив закона, съответно ще го изгласуваме. С най-добронамерен тон. Второто, за което ми каза, че ще върне закона, е за думичката „невярна информация“. Аз му казах да я заменят с каквато искат по простата причина, че – и това цели само тези, които зловредно създадат паника по някакъв начин или пуснат информация, че днес са умрели 1000 души, а примерно те ги крият. Нещо от този род. Тъй като ние всяка сутрин, всяка вечер, Националният щаб – само от експерти, без политически лица - дава съответно цялата налична информация“, каза Борисов.

 

Той обясни, че правителството се ръководи единствено и само от мнението на специалистите и експертите при взимането на мерките и ги прилагат „на секундата“. Премиерът отбеляза още веднъж, че до този момент всички държави казват, че мерките в България са най-бързи и най-своевременни.

 

„Един член приехме в закона, предложен от БСП, и веднага настана хаос на пазара. И всъщност той не само, че няма да подпомогне, той на практика създава спекулата. Затова още утре този текст, когато влезе закона да се гласува, ние повече няма да гласуваме за него. Ако има по-добър текст, разбира се, ще се подкрепи. Но по-добре да останем без този текст, отколкото да накараме пазара да се изкриви по начин по който различни хора предлагат. Затова като ми казаха какво е говорил президента Радев и ако се сравни с това, което говори в четвъртък, а са минали само 2 дни, няма нищо общо“, каза премиерът.

 

Той добави, че първата и основна задача, за която правителството полага огромни усилия, е да не се събират хора на едно място близко, за да се защити здравето и живота на хората.

 

„България е била във войни, взимали са й територии, репарации е плащала със селскостопанската си продукция, била е на купон, и е оцеляла. Изведнъж сега много бизнесмени, които иначе много им е приятно да се наричат олигарси, искат цялата тежест да падне върху държавата. Ама държавата това са всички българи. Искат само една седмица сме в това критично състояние и започват да искат милиарди да се похарчат. Второто след здравето и живота, за което ние се грижим, е нашите пенсионери да имат за дълго време гарантирани пенсии, защото не е много далечното време – 97-ма, 98-ма, когато пенсиите станаха 3 долара. Това не е много далече. Три долара на месец. По време на управление на партията на президента Радев. Аз това няма да го допусна. До последния лев ще стискаме, за да имат пенсионерите гарантирана пенсия, защото никой в света не може да каже месец, година, няма пандемия по-малко от година досега. Дай Боже да намеря лекарства. Дай Боже да намерят ваксина. Тогава ще се радваме всички“, каза министър-председателят.

 

„Всякакви безумни предложения, и между другото от това, което прочетох, че е казал президента, той няма нито една конкретна мярка. Хем всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за останалите без работа, за средните и дребни предприемачи… Да всички държави обявяват, че ще подкрепят, но никой не е казал колко, защото не знаем времето. Освен това ние говорим за такива мощни икономики, на които ние сме подвластни. Ако спре автомобилният пазар. Ако спрат автомобилните гигант в германия, Франция, Италия, нашите 250 завода в автомобилния клъстер какво ще направят, за къде ще произвеждат тези части – стъкла, фарове, мигачи, кабели, електроника, за къде? Изведнъж можем да се окажем в действително критична ситуация. И ние още на първата седмица – дай да похарчите пари. Ако сме популисти, това ще направим. Ако сме безотговорници, безотговорни към народа хора, това ще направим веднага. Те много ми се обидиха, че казах – продайте си по една от Мерцедесите и Майбасите и ще платите за първия месец. Под 200 000 евро няма кола. Айде видях го Радосвет Радев, че беше с 4-годишно Волво, да го извадя него от списъка. Хубава работа! Не е минала една седмица, дайте да похарчим парите. Защо тогава, когато беше служебното правителство, първата единствена задача на президента Радев беше да извадим милиарди, да платим „Грипен“? Защо не ги даде на медицинските сестри? Защо първите му мерки не бяха да се дадат на санитари, медицински сестри или да закупи оборудването за тази криза? Защото сега самолети вече не ни трябват. Няма армия. Ако събереш един батальон, той ще се зарази от коронавирус. Защо той тогава не предугади тази криза, та казва не на време. Ние имахме 8000 облекла, раздадохме ги веднага“, каза още Борисов.

 

По повод критиките за ненавременни мерки министър-председателят коментира:

 

„Помните ли 3 март? Кой се подиграваше тогава с вируса? Ако тогава е бил президента Радев ръководещ държавата, той въобще нямаше да вземе нито една мярка. Помните ли? А днес ми казва, че били ненавременни. Защо?“

 

По думите на Борисов по време на всички срещи и разговори между него и държавния глава, президентът е проявявал цялото разбиране.

 

„И сега като се събрахме горе, ние просто все едно не сме говорили със същия човек. С някой различен. А в 10 си говорихме. И аз му казах. И двете ти предложения веднага ще бъдат гласувани, защото са правилни“, каза Борисов.

 

По повод критиката на държавния глава, че в закона за мерките по време на извънредното положение е предвидено ангажирането на армията без това да е съгласувано с него, премиерът каза:

 

„Уважаеми г-н президент, единственото, за което ще се използва, ако се наложи армията, това е поради искането на МВР, че полицаите и жандармеристите ще омалеят при този режим на работа, пожарникарите ще омалеят, социалните ни служби ще омалеят. И ако се наложи, армията ще се използва за точно такива тилови действия, да подпомогне другите. И аз мисля, че това няма да ги обиди, както когато ние е била нужна да защитаваме границите. … Арията това са мъже в разцвета на силите си с дисциплина. Те трябва да помогнат на народа, ако трябва, в такъв момент. Защо да не го направят?“

 

Във връзка с критиките за липса на мерки за подпомагане на бизнеса Борисов заяви, че е най-лесното да се освободи веднага резервите на държавата, но правителството иска да види колко ще продължи кризата и след това ще се реши как да се използват тези пари и какво трябва да се подпомогне.

 

„Защо е нужно да си играем със страховете на хората? Защо е нужно да използваме тази криза някой да си прави политически ПР или не знам какво? Историята показва, че който се заиграе по този начин със страховете на хората губи. Гарантирано губи“, каза Борисов.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития