Новини - България

Преглежда безплатно възрастни хора от 26 населени места
Прочетена: 720 пъти
Снимка: ББА

Възрастни хора в 26 населени места от 5 тютюнопроизводителни региона ще бъдат прегледани през октомври по програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“ на фондация BCause в сътрудничество с Българска болнична асоциация (ББА) и финансовата подкрепа на Филип Морис България, съобщават от асоциацията. ББА се включва за втора поредна година в проекта, като местата, които ще бъдат посетени, са с две повече. 

 

Екипи от лекари специалисти по кардиология, гастроентерология, ортопедия, урология, неврология, офталмология, ендокринология и съдова хирургия ще провеждат прегледи по места според заявените нужди. Прегледите се осъществяват от медицински специалисти от болниците МБАЛ „Хигия“, Пазарджик, МБАЛ „Света София“, София и УМБАЛ „Медика“, Русе – които са членове на ББА.

 

Екипите ще посетят Сатовча, Вълкосел, Кочан, Слащен, Хаджидимово, Абланица, Крумовград, Странджево, Бенковски, Чакаларово, Чорбаджийско, Стамболово, Силен, Шишманово, Караманци, Искра, Цар Самуил, Нова Черна, Дулово, Окорш, Правда, Черник, Браничево, Ясенково, Никола Козлево, Кубрат. 

 

„Проектът „Забавно лято, грижовна есен“ е пример как поставянето на пациента в центъра на системата носи реална добавена стойност за хората, и то на най-нуждаещите се. Болници от ББА се включват за втора поредна година в инициативата, която осигурява улеснен достъп на пациентите до качествена медицинска помощ. В същото време прегледите на възрастни хора в отдалечени населени места дават възможност да се работи на терен за повишаване на здравната култура на населението“, коментира адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация. 

 

През миналата година медицинските екипи, работили по проекта „Забавно лято, грижовна есен“ са прегледали общо 1418 души. Прегледаните хора до 65 г. са 704, а над 65 г. – 714. Оценката на резултатите от програмата показаха, че над 55% от тях не са посещавали лекар специалист от една година. Установените случаи на заболявания по информация на пациентите и потвърдени с прегледите е 727 или 51%. В същото време установените случаи на заболявания, неглижирани или нелекувани системно от пациентите, са 112 – близо 8%. Установени са 93 случая на заболявания, неизвестни до момента на пациентите. Предписаните мерки за превенция са близо 800, а предписаните мерки за лечение са над 240.

 

“Забавно лято, грижовна есен” се осъществява в тютюнопроизводителните региони от 2015 г. насам - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен, от Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност и глобалната й стратегия за устойчиво развитие. Освен здравни грижи програмата обхваща още и областите образование и предприемачество. 

 

От старта на програмата “Забавно лято, грижовна есен” през 2015 г. тя се осъществява в 26 малки населени места в 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. Над 3 250 деца между 7 и 14 г. и 117 учители се включиха в Академиите. Проведени са повече от 7 800 медицински прегледа на възрастни хора, а над 300 екипа млади предприемачи получиха обучение и подкрепа за своите бизнес идеи. Досега в програмата са инвестирани общо около 1,3 милиона лева.

 

“Забавно лято, грижовна есен” е носител на редица престижни награди за цялостна корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие, както и за принос в сферите на образованието, медицинската грижа и насърчаване на предприемачеството в България. 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития