Новини - България

Предвиждат нова информационна кампания за ваксините срещу COVID
Прочетена: 220 пъти
Снимка: МЗ

Повишаване броя на ваксинираните граждани чрез подобряване на осведомеността за ползите от ваксинацията и спазването на въведените противоепидемични мерки, в т.ч. и по време на предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Тези въпроси са обсъдени на работна среща в Министерството на здравеопазването вчера, съобщават от ведомството.

 

„Социологическо проучване, предоставено ни от офиса на СЗО в България показва, че с доверието на хората се ползват най-вече личните лекари и фармацевтите. Затова разчитам на Вас заедно да проведем професионална комуникационна кампания, базирана на изграждането на доверие, а не на всяването на страх. Нека обединим и насочим усилията си към онази част от гражданите, които все още се колебаят относно ваксинацията срещу коронавируса. Нека им осигурим научнообоснована информация, за да направят своя осъзнат избор“.

 

Така проф. Асена Сербезова се обърна към съсловните организации на лекарите и фармацевтите у нас. Здравният министър посочи още:

 

„Важно е да работим не само за повишаване нивото на ваксинация в страната, а и за запазване на въведените противоепидемични мерки такива, каквито са в момента. За да не се стига до локдаун, било то и частичен, трябва да продължим с разясняването важността на нефармацевтичните мерки като носене на маска и спазване на дистанция. Те имат съществен принос за ограничаване разпространението на вируса.“

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев подчерта, че единственият начин да намалим броя на смъртните случаи в страната е като се ваксинираме.

 

„Важно е да гледаме напред и, дори със закъснение, да осигурим отговор на всеки въпрос, зададен от гражданите. Информацията е налична и в момента – и на сайта на министерството, и на този на Българския лекарски съюз, тя обаче трябва да бъде систематизирана, актуализирана и надградена“, обясни той.

 

Според проф. Радка Аргирова фокусът на усилията трябва да бъдат хората, които се колебаят:

 

„В тази група влизат бременните, хората с диабет, тези със сърдечно-съдови заболявания и т.н. Необходимо е те да разберат, че ваксините срещу COVID-19 са особено важни именно за тях. Освен това час по-скоро трябва да се премине към активна ваксинация с трета доза за хората над 60-годишна възраст.“

 

Българският представител в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов заяви, че фокусът трябва да бъде поставен върху отделния човек и неговите притеснения относно ваксинацията, като за целта, по настояване на МЗ, ще бъдат създадени информационни материали.

 

Председателят на УС на БЛС д-р Маджаров изрази мнение, че по-подробно трябва да бъдат разяснени  т.нар. постковид синдром, както и разликата между имунитета, придобит след ваксинация и този след боледуване, защото след преболедуване има имунитет, но има и увредено общо здраве и постковид усложнения.

Коментари

октомври 2023

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития