Новини - Свят

Предупреждение: Медикаменти срещу един вид хепатит могат да предизвикат друг
Прочетена: 304 пъти

Лекарства, които се предписват срещу един вид хепатит, могат да предизвикат друг вид на болестта, предупреждава Европейската агенция по лекарствата, съобщава Dariknews.bg.

 

Според експертите, медикаментите, които са изключително ефективни срещу хепатит С могат да предизвикат латентен хепатит В при пациенти, заразени и с двата вида. Агенцията посочва, че медикаментите Daklinza, Exviera, Harvoni, Olysio, Sovaldi и Viekirax, които се използват за борба с хепатит С, предизвикват по-тежко завръщане на хепатит В при някои пациенти, които преди това са имали и двата вида възпаление.

„Случаи на завръщане на преди неактивна инфекция с хепатит В, който може да бъде смъртоносен, са регистрирани сред пациенти, лекувани с лекарства от този клас, се съобщава в изявление.

От агенцията добавят, че все пак са известни само 30 случая на „завръщане“ сред хиляди пациенти, приемащи медикаментите и към момента все още няма достатъчно информация, за да се направят категорични заключения. Въпреки това специално назначена комисия към агенцията съветва всички пациенти, лекувани по този начин, да бъдат тествани за хепатит В, преди да започнат каквато и да било форма на лечение.

 

Предложение има и за поставянето на предупредителни указания на опаковките на някои лекарства.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития