Събития -

ноември 2020

ПВСЧПСН
      
      
12 ноември
Четвъртък
Представят данни за употребата на психоактивни вещества сред учениците в България
БТА
гр. София
13:00 - 14:00 ч.

На 12.11.2020 г., четвъртък, от 13:00 часа в БТА ще се проведе пресконференция на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) на тема „Нови данни за употребата на психоактивни вещества сред учениците в България и още 34 европейски страни (“Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици – ESPAD“). Тя се организира с финансовото съдействие на Европейския мониторингов център за наркотици и наркомании (EMCDDA).

 

Ще бъдат представени данни за употребата на алкохол, цигари и наркотици сред 16- годишните ученици в 35 европейски страни, една от които е България. Това е седмото за Европа и шестото за България събиране на данни в рамките на международното сравнително изследване “Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици - ESPAD’19”, проведено през 2019 г.

 

Изследването е представително за отделните страни, провежда се по стандартизирана методология и представя данните за 2019 г., както и тенденциите на употреба на психоактивни вещества сред европейските ученици от 1995 г. до 2019 г.

 

Участници: Анина Чилева – водещ изследовател по проект ESPAD за България, НЦОЗА, и Александър Панайотов, дс – началник на отдел „Национален фокусен център“ към НЦОЗА.