Новини - България

Представиха първия за България хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух
Прочетена: 42 пъти
Снимки: Министерски съвет

“Това е само началото на спешната помощ по въздуха. Надявам се, че то ще бъде успешно и след една-две години за нас това ще бъде стандарт, така както е в другите европейски държави“. Това заяви министър-председателят Николай Денков при представянето на първия хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух, което се състоя в на авиобазата на „Гранична полиция“.

 

Премиерът отбеляза, че днешният ден е празник за българското здравеопазване, за българското приобщаване към европейските стандарти, към европейското качество на живот. Акад. Денков благодари на Европейската комисия за опускането на финансирането на спешната помощ по въздуха, заедно със съфинансирането от националния бюджет. Премиерът изтъкна заслугите на Министерство на здравеопазването, което организира голяма част от дейностите и тепърва поема организацията на използването на този хеликоптер, както и на екипа на министъра на транспорта Георги Гвоздейков.

 

„Поздравления за министър Гвоздейков за това, че не се отказа и постави по правилен начин организацията и координацията на различните институции, което ни позволи да стигнем до този резултат", посочи Денков.

 

Премиерът акад. Денков благодари и на производителите от консорциума „Леонардо“.

 

„Имаме техните уверения, че до края на тази година ще можем да се радваме на още две такива високотехнологични машини, с които да спасяваме човешки животи в България“, изтъкна Денков.

 

„Убеден съм, че възможностите, които ще предостави специфичният въздушен транспорт, ще изведат спешната помощ у нас на качествено ново ниво. Смело мога да заявя, че с екипа ми постигнахме много в тази посока, като една от най-важните стъпки беше да ускорим процеса по осигуряване на равнопоставен достъп до спешна медицинска помощ на територията на цялата страна“, това заяви министърът на здравеопазването проф. Хинков.

 

"Създаването на спешна медицинска помощ по въздух е кауза, която трябва да обединява цялото общество", каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

 

Той допълни, че авиацията е индустрия, която изисква висок професионализъм и много прецизност, а българските пилоти притежават тези качества. Гвоздейков обясни още, че следващият хеликоптер се очаква да бъде доставен в средата на годината, а до края на 2024 г. ще пристигне и третата въздушна линейка.

 

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Бойко Благоев отбеляза, че днешното събитие  е още един повод ние, българите, да се гордеем, че принадлежим към европейското семейство.

 

„И също така доказателство, че още 26 нации ги е грижа за българското здравеопазване и за това всички граждани да имат равен достъп до спешно медицинско лечение. Това е европейската солидарност в действие! Тя идва там, където е най-необходима и смислена – в случая в помощ на хората в България, независимо в коя точка на страната се намират те. Този хеликоптер струва над 22 милиона лева и е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие по линия на политиката на сближаване между по слабите и по-силните икономики в Съюза. В допълнение, са инвестирани 148 млн. лв. за обновяване на центровете за спешна помощ и за доставка на 400 нови линейки. И това е само началото. С близо 51 милиона евро от Плана за възстановяване и устойчивост ще има още 5 медицински хеликоптера – за да има цялостна система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха.“, каза още Благоев.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития