Медицина на бъдещето -

Представиха първите "хуманизирани" прасета, чиито органи могат да се трансплантират на човек
Прочетена: 934 пъти
Снимка: Pixabay

Американски генетици представиха първите "хуманизирани" прасета, чиято ДНК е напълно изчистена от ретровируси, опасни за човека, така че техните органи могат да бъдат трансплантирани в тялото на пациенти. За постижението пише в статия, публикувана в списание Science, цитирана от БГНЕС.

"Органите на свинете са подобни на човешките им аналози по размер и принцип на функциониране, и те могат да се отглеждат в големи количества за трансплантация. Сега това не се прави по две причини - поради несъвместимост на прасетата и хората на ниво имунна система и възможността за заразяване на хората с ретровируси, съдържащи се в ДНК на животното", пишат Джордж Чърч от Харвардския университет (САЩ) и колегите му.

Екипът на Чърч успял да отдели от генома на прасетата всички 62 версии на PERV-ретровируси в генома на свинете. В резултат клетките им започват хиляди пъти по-малко да предават PERV при присаждането им в човешката тъкан, отколкото преди. Това ги прави много по-безопасни за хората и по-малко забележими за имунната система. Имплантирайки оцелели ембриони в утробата на сурогатни майки, учените са получили три дузини здрави прасенца, чиито органи са напълно изчистени от PERV и са подходящи за имплантиране в човешко тяло с потисната имунна система.

 

По-нататъшни експерименти с тези свине, както се надява Чърч и неговият екип, ще помогнат да се разбере как може да се изключат гените, свързани с несъвместима имунна система, както и да се защитят органите на свинете от отхвърляне след трансплантация.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития