Галерия - Фото

Представиха нова апаратура за образна диагностика в Александровска болница
Прочетена: 95 пъти
Снимки: Александровска болница

Последно поколение 128-срезов компютър-томограф “Сименс“ и дигитален графично-скопичен рентгенов апарат „Шимадзу“ са най-новите придобивки в Александровска болница. Това стана ясно по време на официално събитие в Клиниката по образна диагностика, съобщават от лечебното заведение. На представянето присъстваха зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, ректорът на Медицински университет – София акад. Лъчезар Трайков, деканът на Медицински факултет към МУ проф. Димитър Буланов, представители на БЛС, АЯР, колеги и партньори. Тържествен водосвет за здраве и благополучие бе отслужен от Тивериополският епископ Тихон, патриаршески викарий на Негово Светейшество Неофит Митрополит Софийски и Патриарх Български. 

 

Изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Атанас Йонков приветства присъстващите и благодари на принципала (Здравното министерство) за оказаната финансова подкрепа. В словото си той изтъкна, че има нещо символично в това, че зоната, в която е ситуирана най-новата дигитална образно-диагностична апаратура, е топлата връзка, която свързва двата хирургични блока, известна сред служителите като „моста“. 

 

„Нека принесем тази символика към настоящият момент и новата модерна апаратура да бъде мост към живота! „Мостът“ да бъде преход към нуждаещите се да получат здраве“, призова проф. Йонков.  

 

„Мога да кажа, че сме много горди с успешно реализирания проект, който води до дигитализация, до развитие на технологиите, до обучение на студентите, затваря цикъла в диагностиката на пациентите, помага за поддържането на спешността и доказва, че Университетска болница „Александровска“ е и ще бъде флагман на университетската медицина в България“, заяви зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

 

Началникът на Клиниката по образна диагностика доц. Мартин Крупев изрази задоволство от новите придобивки, като заяви, че е особено щастлив заради младите колеги, които от самото начало на професионалния си път ще имат възможността да работят с качествена и съвременна апаратура. Той пожела на всички здраве и никой да не ползва лично услугите на тези машини.  

 

До края на годината в УМБАЛ „Александровска“ ще бъдат пуснати в експлоатация още един рентгенов апарат от същия клас, както и единствена по рода си рентгенова система тип С-рамо за екстракорпорални литотрипсии „Дорниер“ към Клиника по урология. Апаратите са на обща стойност близо 5 млн. лева, осигурени от Министерството на здравеопазването, съгласно договор за предоставяне на целева субсидия за капиталови разходи на държавните лечебни заведения. Всеки един от апаратите е снабден с модерни технологични и софтуерни решения, чрез които значително ще се подобри качеството на диагностичния и терапевтичния процес за пациентите във всяка една от лечебните структури на болницата. 

 

Рентгеновите апарати са снабдени с високочувствителни дигитални детектори, чрез които образи с висока разделителна способност се визуализират в реално време, както и софтуер за допълнителна пост-обработка на образа, с което значително се разширяват клиничните приложения на апаратите. 

 

128-срезовият компютър-томографът SOMATOM go.Top от последно поколение е с възможност за провеждане на прецизни образни изследвания в широк спектър клинични области (ангиология, кардиология, онкология и др.). Той разполага с характеристики, които позволяват изследването да се извършва по-бързо и с по-ниско лъчево натоварване за пациента от стандартното. В същото време се получават образи с изключително високо качество и диагностична стойност, а иновативните техники за управление (изкуствен интелект) улесняват работата медицинския персонал и подобряват комфорта на пациента.

 

Помещенията, в които пациентите ще бъдат обслужвани, са изцяло реновирани, с цялостна подмяна на подовата настилка, на таваните и на няколко вида инсталации (осветление, климатизация, електроинсталация). 

 

Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ "Александровска" е най-старото рентгеново отделение у нас. Само няколко години след откриването на рентгеновите лъчи, Александровска болница е първото лечебно заведение, което закупува рентгенов апарат. Днес, екипът ѝ осигурява цялата гама рентгенови и образни изследвания на пациенти по спешност, неотложен прием и на хоспитализирани пациенти, 24 часа в денонощието. Годишно през клиниката преминават повече 22 000 човека за образно-диагностични изследвания. 

 

С новото съвременно оборудване УМБАЛ „Александровска“ затваря една страница от историята си, свързана с използването на стара и амортизирана апаратура и изцяло преминава към дигитализация, възможност за обслужване на по-голям брой пациенти и осигуряване на по-прецизна диагностика. Лечебното заведение се превръща в конкурентна база и за обучение на различни специализанти в областта на образната диагностика.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития