Новини - България

Представиха дигитални решения в здравния сектор
Прочетена: 207 пъти
Снимки: Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването

София бе домакин на първото по рода си дигитално събитие - от болноЛЕЧЕНИЕ към ЗДРАВЕопазване чрез ДИГИТАЛИЗАЦИЯ. Форумът е организиран от Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването под патронажа на  Н. Пр. Мюриел Берсе Коен, Посланик на Швейцария и бе част от седмицата INNOVATION 4 HEALTH.

 

Събитието събра на едно място над 43 лектори в шест отделни панела и аудитория от 350 дупи. Представители на държавните институции, посолства, пациентски и медицински организации, медицински лица, директори на лечебни заведения, предприемачи, иноватори и лидери в дигитализацията на здравеопазването в България и др. участваха в събитието на българския дигитален клъстер.

 

Целта на форума бе да покаже напредъка в развитието на вече създалата се в сектора здравна екосистема, която предлага платформа за колаборация между всички заинтересовани страни в сектора. Дигитални иноватори, стартъп ИТ компании, политици, пациентски организации, застрахователи и фарма индустрия се включиха в дискусии целящи да представят вече съществуващи на българския пазар дигитални решения, които боряват с прецизни и структурирани медицински данни, работят за подобряване на медицински услуги и болнични процеси, за достъпа до иновации и нови подходи за лечение, дават възможност за ефективна превенция и диагностика, дистанционно прецизно мониториране, решения които могат да оптимизират административна тежест на всички структури и да създадат ефективно и устойчиво здравеопазване, основано на данни и технологии. 

 

“Българското здравеопазване може да стане по-добро, когато изградим единната национална здравноинформационна система. Навлизането на пациентско досие, електронна рецепта, електронно направление, възможността за обмен на данни между отделните структури, възможността за създаване на регистри от една страна ще гарантира сигурност на пациента, а от друга страна ще създаде предпоставки за прозрачна и добре контролирана здравна система“, коментира председателят на Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова.

 

Според нея „иновацията е устойчива, тя е три пъти по-евтина, много по-бърза и може да ни освободи време да бъдем хора един с друг.“

 

Според д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз (БЛС) „дигиталните решения са тези, които могат да послужат за преодоляване на част от проблемите в здравеопазването. Д-р Маджаров добави още, че дигитализацията е пътят, по които лекарите ще могат да заслужат доверието на пациентите, които са ги избрали, предлагайки им алтернативен и лесен достъп до второ мнение в случай на колебание от тяхна страна.

 

„Вярваме, че пътят към по-добро лечение, достъп и правилно управлението и опазване на здравето минава през дигитализацията и работата с данни в сектора. Форумът имаше за цел да представи пред широката общественост една вече бързо развиващата се здравна екосистема, която отговаря на нуждите на всички заинтересовани страни в сектора и поставя пациента във фокуса на всички процеси. Защото когато става дума за лечение, пациентите трябва да имат достъп до най-добрите постижения в областта на иновациите, а технологиите вече могат да им дадат най-доброто и в България“, коментира изпълнителния директор на Клъстера д-р Мира Ганова.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития