Новини - България

Предложение: Цените на лекарствата без рецепта да не се увеличават още 2 г.
Прочетена: 78 пъти
Снимка: Pixabay.com

Да бъде удължен с 2 години срокът за забрана на увеличаването на цените на лекарствата, които се отпускат без лекарско предписание (OTC). Това предвижда проект за имненение и допълнение на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Документът е публикуван за обществето обсъждане на електронната страница на Министерството на здравеопазването. Ако тази промяна бъде одобрена, ще остане в сила въведеното в края на 2015 г. ограничение за увеличаване на цената на OTC лекарствата с процент по-голям от статистически установената инфлация. Когато то бе въведено, основният аргумент, с който бе възприета тази мярка, отчиташе негативните ефекти от честите промени в цените на най-масово употребяваните лекарства. Законодателят тогава взе предвид факта, че постоянните увеличения на цените на лекарствата, отпускани без рецепта, на практика ограничават достъпа на българските граждани до тях, което се отразява и на възможностите на хората да се лекуват.

 

В проекта се предлага също така в Позитивния лекарствен списък да не се включват комбинираните медикаменти, които включват в състава си лекарствено вещество, отпускано без рецепта. Когато един комбиниран лекарствен продукт съдържа активно вещество, което като самостоятелно е на режим на отпускане без лекарско предписание, то тогава се заобикаля волята на законодателя да се реимбурсират само терапии, които са по лекарско предписание, се посочва в мотивите на Министерството на здравеопазването.

 

Друга част от предлаганите промени в наредбата засяга начина на ценообразуване на лекарствените продукти, като включва по-задълбочена проверка на най-ниските цени на лекарствата в други държави с оглед по-прецизното определяне на цената им у нас.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития