Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Предложение: Да бъдат законово регламентирани правата на лекарите
Прочетена: 150 пъти
Снимка: pixabay.com

Да има глоби и за пациентите, които не спазват правата на лекарите. За това ще настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ). Предложението и част от становището на организацията за промените, които са включени в проектозакона за изменение и допълнение на Закона за здравето (ЗЗ), предложени от Министерството на здравеопазването.

 

От НСОПЛБ смятат, че след като в проектозакона е предвидена разпоредба, с която се въвеждат  глоби от 300 до 6000 лв. за лекар, нарушил правата на пациент, то е редно подобна мярка да бъде регламентирана и за пациентите, които не уважават лечителите си и с поведението си нарушават правата им. 

 

„Категорично настояваме за реципрочност на този текст, както и ясно разписване на правата на изпълнителите на медицинска помощ", се казва в становището на НСОПЛБ.

 

Оттам предлагат да бъде записана нова алинея в чл. 221, който да придобие следния вид: 

 

Чл. 221. (3)  „Който наруши правата на изпълнител на медицинска помощ, регламентирани с този закон и с нормативни документи по прилагането му, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 500 до 1500 лв.“.

 

Правата на изпълнителите на медицинска помощ (ИМП) да бъдат изброени в отделен член на този закон или разписани в наредба, след обсъждане в съсловието и предложени от Българския лекарски съюз, предлагат още от сдружението на общопрактикуващите лекари.

 

Регламентирани ли са в нашето законодателство правата на пациента и правата на лекаря, може ли да бъде въведена предлаганата от НСОПЛБ промяна и до какво би довела тя? Отговор на тези въпроси можете да намерите в коментара на адвоката по медицинско право Мария Шаркова. Очаквайте разговора ни с нея в рубриката "Интервю".   

 

Невена ПОПОВА

 

Коментари

май 2021

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития