Новини - България

Предлагат контролът върху разходите за лекарства да е чрез договори за резултат
Прочетена: 155 пъти
Снимка: Pixabay.com

Наред с дълговете на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към чуждестранни партньори, един от най-сериозните проблеми на фонда си остава преразходът на средства за лекарства. Това става ясно от стенограмата на последното заседание на Надзорния съвет (НС) на НЗОК, проведено на 26 февруари.

 

По думите на зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков се очаква до 5% ръст при лекарствата.

 

„Което означава 50 милиона на досегашния разход отгоре, което го нямаме. И от новите молекули още 35 – 85 милиона“, коментира той и предлага:

 

„Имаме само един изход за лекарствата – да въведем въвеждащи договори и договори за резултат. Това означава, че ако уважаемата компания, която предлага новата молекула, вътре пише какво иска да постигне. Ако не го постигне това, което е заложила, връща парите до ниво, до което се споразумеем. Това е най-евтината конвенционална терапия в страната. И всичко това, което ти идва отгоре, екстрата, се връща обратно в касата, за да може да покрие други неща.“

 

По думите на д-р Пенков обаче, ако това бъде въведено, все пак остава неясен начинът, по който ще се проследява резултатът. Въпреки това той изразява мнение, че трябва да се въведе определен тип система, която отчита определен тип показатели, с които са съгласни и индустрията и касата - показатели, с които не може да се излъже. Според д-р Пенков тя трябва да се въведе още сега, а ефектът от нея е чисто психологически и много възпиращ.

 

"Когато аз включа в дадена терапия неподходящ пациент и знам, че ще ощетя фирмата по този начин, защото съм си позволил да се включи неподходящ пациент, аз няма да го включа. Стрлого спазване на показанията, при които се включва дадена терапия", мотивира предложението си зам.-министърът.    

 

Притеснение от ситуацията изразява председателят на надзора и зам.-министър на здравеорпазването Жени Начева.  

 

„Аз, честно казано, за тази година съм най-притеснена в момента за лекарствата – това, което предстои да се случи, защото няма никаква тенденция на този етап да има по-ниски разходи или да се задържат разходите на ниво миналата година за лекарствата в болниците“, категорична е Жени Начева.

 

По нейните думи ако трябва ще бъде изпратен контрол във всяка болница, която онколекарства изписва и назначава.

 

"Въвели сме механизъм за контрол на остатъчните количества в болниците, защото знаете, че там най-много се разхищава ресурс“, допълва тя.

 

В контекста на темата представителят на пациентите в НС адв.Андрей Дамянов предлага да бъде възстановен текста за автоматизираните системи. В допълнение той изразява мнение, че няма проблем за пациента, ако едно лечебно заведение не разполага с такава система, лекарството да се вземе от друго лечебно заведение, в което има автоматизирана система. Адв. Дамянов връща също така разговора към една стара идея: 

 

"Може би трябва да възстановим текста да се предписва най-евтиното лекарство и оттам нататък разходът на касата ще падне,  респективно разходът на здравноосигурените лица, на пациентите", казва Андрей Дамянов.  

 

В хода на заседанието от думите на зам.министър Жени Начева става ясно, че НЗОК все още не е финализирала договарянето на отстъпките за лекарства с фармацевтичните фирмите, защото отлага до 1 април сключването на договорите за новите молекули до уточняване на правилата и процедурите.

 

„Там не знаем какъв ще е мащабът на проблема. В момента говорим, че има преразход дори и за сега съществуващите молекули, без да са влезли новите. И там за мен е по-неконтролируем разходът, защото тук, ако имаме партньори, с които да провеждаме разговори (бел.ред - чуждесранни партньорски фондове и клиники) , то за лекарствата такива няма. За мен там ще е най-голямото предизвикателство“, подчертава Жени Начева.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития