Новини - България

Пред епидемия: Всеки десети българин влиза в болница заради грип
Прочетена: 375 пъти

Всеки десети заразен с грип се нуждае от лечение в болница, а 1-2 % от хората развиват животозастрашаващи усложнения. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

 

Над 90% от всички заболявания в момента са предизвикани от грип. Тази година, за разлика от предходни, той се развива класически, като най-честите усложнения са пневмонии, бронхити и отити при децата.

"Скоро здравната система ще усети натиска от грипа. Особено рискова група са възрастните над 60 години, защото при тях инфекцията може да засегне сърдечния мускул и нервната система", предупреди д-р Кунчев.

По думите му болните в момента са 170 на всеки 10 000 души, като всяка седмица се разболяват около 120 000 българи. Има области в страната, където заразените достигат и до 400 на 10 000 население. Това са например Монтана, Габрово и Хасково. Епидемични са стойностите и в Стара Загора, Благоевград, Пазарджик, Перник и Русе.

 

Засега изолирани от върлуващите инфекции са Велико Търново и Сливен. В София също все още не са отчетени епидемични стойности.

"До края месеца най-вероятно цялата територия на страната ще бъде обхваната от грип, след което ще започне спад", прогнозира главният държавен инспектор.

Заради прогнозите за наближаващия студ и минусови температури, епидемиолозите очакват през следващите десетина дни леко намаление на броя на заразените.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития