Новини - България

Правителството даде "зелена светлина" на електронното здравеопазване
Прочетена: 102 пъти
Снимка: Pixabay.com

Национална научна програма „Електронно здравеопазване в България“ бе одобрена на днешното заседание на Министерски съвет, информира правителствената пресслужба. Тя е сред 11-те национални научни програми за периода 2018-2022 г., които кабинетът утвърди днес. Още две от тях засягат развитието и напредъка в здравния сектор - програмата „Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система на Република България“ и програмата „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“.   

 

С изпълнението на националните научни програми ще се постигне преодоляване на фрагментацията в научноизследователската система, консолидиране на научноизследователския потенциал, споделено използване на изградена инфраструктура, концентрацията на финансови ресурси за решаване на важни за обществото проблеми и избягване на двойното финансиране, смятат от Министерски съвет. 

 

Освен намиране на компетентни решения, програмите ще допринесат за насърчаване реализацията на младите учени в организации, занимаващи се с научна дейност в странат,; нарастване броя на учените в България, дългосрочна реинтеграция на научната диаспора в български научни и научно-образователни институции и повишаване на трансфера на знания, допълват оттам.

 

Програмите са разработени съгласувано със секторните политики на редица министерства. Научните дейности са определени след постигнато съгласие между висшите училища и научните организации в България за съвместно изпълнение на заложените в тях цели, посочват от правителството.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

март 2023

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития