Новини - България

Потвърден е първи случай на западнонилска треска у нас
Прочетена: 76 пъти
Снимка: Pixabay.com

В Националната референтна лаборатория на Националния център по паразитни и заразни болести (НЦЗПБ) днес се потвърди диагнозата западнонилска треска на мъж от Пловдив в тежко състояние и с мозъчен оток. Това съобщи пред Redmedia директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев. Инфекцията е доказана чрез PCR реакция на циркулираща РНК в биологичен материал от пациента, това е първият потвърден случай от 2015 г. насам, допълни той.

 

Възрастната жена от Бургас, за която се предполагаше, че е болна от същото заболяване вече е изписана от Инфекциозното отделение на бургаската болница в добро състояние. При нея първоначално е било доказано наличие на IgM антитела, а на 28 август - и на IgG антитела, което определя нейния случай като вероятен за заболяването, обясни проф. Кантарджиев. По неговите думи препоръката, която трябва да се спазва за превенция на заподнонилската треска е свързана основно с овладяване на възможността за ухапвания от комари чрез редовно пръскане, особено в големите градове, и индивидуална употреба на специални препарати с такова действие - репеленти. 

 

Ситуацията около границите на България е неспокойна и това налага адекватни мерки и повишено внимание, категоричен бе проф. Кантарджиев. Той припомни, че има смърттни случаи от западнонилска треска в съседните ни Сърбия, Румъния, Гърция и това налага особена предпазливост.  

 

Според директора на НЦЗПБ има основания за притеснение и с други тарнсимисивни инфекции. Вече са налице данни за повишена заболеваемост от Ку-треска в област Габрово. В рамките на една седмица тя е скочила с 50%, случаите от 4 са станали 8.    , Аналогична е ситуацията и с лаймската борелиоза и марсилската треска. По информация на здравното министерство само за последната седмица случаите на заболяване от лаймска борелиоза са се увеличили от 9 на 14, а от марсилска треска - от 11 на 15.  

 

Невена ПОПОВА

Коментари

януари 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития