Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Интервю -

Поли Пантева, в. „Телеграф“: Фондът за лечение на деца не работи както трябва - това е мерило за състоянието на здравеопазването ни
Прочетена: 1036 пъти
Снимка: Личен архив

Каква беше 2017 г. в сферата на здравеопазването у нас? И какво трябва да се случи през новата година? За равносметката за отминаващата година и надеждите за идната потърсихме мнението на хората, които следят случващото се в системата на здравеопазването съвсем от близо – здравните журналисти.

 

Срещаме ви с Поли Пантева от в. „Телеграф“. Ето какво каза тя:


 

Кои са трите положителни събития в системата на здравеопазването, с които ще запомните 2017 г. и защо?

 

1. Още в началото на 2017 г., стартирахме с нещо хубаво и това е линейката за недоносени. Само допреди година България беше единствената страна в Европа, която не разполагаше със специализиран транспорт за бебета. Сега навярно сме единствената, която има само една педиатрична линейка, но все пак е добро начало.

 

2. Промените във Фонда за асистирана репродукция, за които се заговори още през месец май, а преди броени дни бяха официално приети. С тях се осигурява четвърта ин витро процедура на двойките, поема се трансфер на замразени ембриони и се финансира възможността онкоболни жени да замразят свой генетичен материал.

 

3. Най-после бе даден старт на проекта за модернизиране на Спешна помощ, след като имаше реална опасност страната ни да загуби финансирането от ЕС. Все още обаче е твърде рано да празнуваме, защото както „системата“ не веднъж е показвала, винаги нещо може да се обърка.

 

Кои са трите отрицателни събития в системата на здравеопазването, с които ще запомните 2017 г. и защо?

 

1. Безумието наречено „Мораториум върху нови лекарства и терапии“. Това временно недоразумение и всички несъстоятелни аргументи, с които то бе защитавано, категорично взимат приза в личната ми класация. Затова бих поставила отпадането му, като четвърта точка в положителните събития.

 

2. Скандалът с паралелния износ на лекарства. Още в началото на годината пациенти алармираха, че има проблем, диабетици направиха подписка за временна забрана на реекспорта, защото не могат да намерят инсулин в аптеките. Цялото това нещо ескалира до шумната акция, в която бе разкрита (навярно една от многото) организирани престъпни групи за незаконен износ.

 

3. Случаят с Байрям и всички въпроси, които той постави. За всички е ясно, че медийният натиск изигра основна роля за разрешаването на проблема. За всички е ясно, че Фондът за лечение на деца не работи както трябва. Така че, това не е просто отрицателно събитие в здравната система през 2017 г., а е мерило за състоянието на здравеопазването ни изобщо.

 

3. Какво трябва да се случи през 2018 г. в системата на здравеопазването?

 

Като продължение, категорично сред основните приоритети трябва да са лекарствената политика (с акцент върху намаляване на ДДС) и Фондът за лечение на деца. Не по-малко важно е състоянието на общинските болници, парадоксът със статута на лечебните заведения като търговски дружества, лимитите или по-скоро отпадането им, прословутото остойностяване на здравните услуги, електронното здравеопазване. Всичко това трябва да се случи. Лично аз не вярвам, че ще е през 2018 г., но от някъде трябва да се започне. В демонополизирането на здравната каса също не вярвам, макар това да е попадало не веднъж в предизборните програми. Извън всички тези неща, за които сме говорили и писали многократно, смятам че трябва да обърнем внимание и на още няколко важни теми – създаването на педиатрична болница, закупуването на Локомат и легализирането на марихуаната за медицински цели, са част от тях. Това са стъпки, по които са вървели почти всички европейски страни.

Коментари

юни 2022

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития