Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Поколението Y и Z най-податливо на последиците от стреса и Бърнаут
Прочетена: 461 пъти

Световната здравна организация (СЗО) определя стреса като епидемията на 21-ви век, която има сериозно отражение както върху отделния човек, така и върху бизнеса и икономиката. Най-податливи на стреса и синдрома на професионалното изгаряне (Бърнаут) са младите хора от поколението Y и Z. Проучване в Торонто (Канада) показва, че близо 30% от младите хора там страдат от тревожност, депресивни изживявания и други здравословни проблеми, които са последици от стреса. Това каза на пресконференция в столицата днес Хамза Кан, мотивационен спийкър и главен посланик за 2017 г. на инициативата „Играта на професионалното прегаряне – баланс между професионалния и личния живот (Burnout Gamble & Work – Life Balance). По думите му годишните разходи за бизнеса и икономиката в САЩ вследствие на стресирани служители вече надхвърлят 320 млрд. долара и светът като цяло е изправен пред едно ново и много голямо предизвикателство – да бъде намерен отговор на въпроса как да бъде преодоляно това бреме.   

 

Шест са причините за стреса, които засягат пряко съвременния човек, обясни Kан и ги изброи: Това е животът под голямо напрежение, постоянната конкуренция, отчуждението, технологиите, самотата и цялостната икономическа ситуация. В същото време ние днес робуваме на пет мита – мита за прогреса, мита за ефективността, мита за перфекционизма, мита за удовлетвореността и мита за непрекъснатите иновации. Бърнаут синдрома има няколко фази, има и изградени стратегии за справяне с него, въпреки, че все още обществата и държавите подценяват тази възможност, каза още Кан.

 

По неговите думи стратегиите за превенция на стреса все пак си пробиват път и придобиват значимост в контекста на една главна цел – по-здрави и по-щастливи хора и повече успешен бизнес.

 

На 12 септември в София Хамза Кан ще се срещне с български мениджъри и ще представи своите виждания за начините и пътищата за справяне със стреса. От 9:30 часа той ще бъде специален гост-лектор на мотивационен семинар „Играта на професионалното прегаряне & баланс личен живот - работа“ (Burnout Gamble & Work-Life Balance). Събитието е посветено на необходимостта от въвеждането на програми за превенция на синдрома на професионалното прегаряне (Бърнаут синдром), като по този начин се намалят загубите за компаниите. От 19:00 часа същия ден в ресторант Corso Кан ще представи официално в България първата си книга The Burnout Gamble.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

януари 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития