Галерия - Фото

По повод месеца за борба с рака на белия дроб: Гората на АстраЗенека се разширява с 30 кавказки ели
Прочетена: 112 пъти
Снимки: АстраЗенека

Екипът на АстраЗенека България засади 30 кавказки ели в Борисовата градина в София. Чрез инициативата биофармацевтичната компания поставя началото на тазгодишната информационна кампания в рамките на Месеца за борба с рака на белите дробове – ноември.

 

По данни на Global Cancer Observatory (GLOBOCAN) през 2020 г. в световен мащаб са регистрирани над 2.2 млн. случая на белодробен карцином и близо 1.8 млн. смъртни случая вследствие на заболяването. В България всяка година се регистрират над 4000 нови случаи на рак на белите дробове, като близо 70% от пациентите се диагностицират в напреднал стадий. Това е второто най-често диагностицирано онкологично заболяване (един на всеки 10 случая) и водещата причина за смърт от рак (един на 5 случая) през миналата година. Ракът на белия дроб е водещата причина за заболеваемост и смъртност от злокачествени заболявания при мъжете, докато при жените той се нарежда на трето място по честота.

 

Рискови фактори за развитие на болестта са активно и пасивно тютюнопушене, фамилна обремененост, предходно облъчване на белите дробове, излагане на радон, азбест или други канцерогенни агенти. Повечето пациенти с диагностициран белодробен карцином нямат симптоми в началните стадии на заболяването, но когато такива се проявят, те биват продължаваща кашлица, затруднение в дишането, гръдна болка и прогресираща загуба на тегло.

 

Пандемията от COVID-19 доведе  до  сериозна  промяна в  здравните  грижи  за пациентите  с онкологични заболявания в световен мащаб, което значително повлиява перспективата за ранна диагностика  и подобряване  на  резултатите от  лечението за тях. В тази връзка, през 2020г. АстраЗенека стартира глобална кампания, под надслов „Ново нормално, същият рак“. Насърчават се пациентите, диагностицирани с онкологично заболяване, да възобновят лечението си, ако е било временно прекъснато, а хората с вероятни симптоми на рак или тези, които са пропуснали профилактичните си прегледи – да не чакат и да се консултират с лекар, при спазване на всички превантивни мерки за предпазване от COVID-19 инфекция.

 

„Чрез засаждането на 30-те кавказки ели, екипът на АстраЗенека продължава активната си екологична политика по засаждане на дръвчета с цел облагородяване на околната среда, подобряване на качеството на въздуха и опазване на човешкото здраве. Целта на инициативата ни е да се обърне внимание на замърсяването на въздуха като един от рисковите фактори за развитие на рак на белия дроб и на необходимостта от опазването на зелените системи на градовете.
От края на 2018 г. досега екипът ни засади  сребролистни липи в Борисовата градина, както и дръвчета в дворове на лечебни заведения и ключови места в шест големи града на страната. Така днес своеобразната гора на „АстраЗенека“ вече има 380 дръвчета, които допринасят за пречистването на въздуха.“
, каза Деян Лаковски, директор АстраЗенека клъстер Балкани.

Коментари

юни 2023

ПВСЧПСН
   
  

Събития

Няма събития