Новини - България

По 1000 българи се включват в клинични изпитвания месечно
Прочетена: 544 пъти

Около 1000 души влизат в програма за клинични изпитвания всеки месец в България, а годишно у нас стартират около 190 нови проучвания. Това обяви на семинар за журналисти председателят на Българската асоциация по клинични проучвания д-р Иван Георгиев. По данни от 2014 г. в страната има около 1200 центъра за подобни изпитвания. Около 60% от всички проучвания в тях са в четири направления на медицината: психиатрията и неврологията – 20%, онкология – 16%, ендокринология и белодробни болести – по 11%. В същото време на глобално ниво най-много клинични тестове се правят в областта на онкологията.

 

В световен мащаб най-много проучвания се извършват в САЩ. В Европа водещите държави по брой клинични изпитвания са Франция, Германия и Великобритания.

 

Освен върху възможностите за лечение, които проучванията дават на пациентите, лекторите в семинара обърнаха внимание и на положителния финансов ефект върху бюджета за здраве. Директорът на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания проф. Георги Михайлов, съобщи, че само за 2015 г. в ръководеното от него лечебно заведение са проведени 22 клинични проучвания, обхванати са 85 пациенти и са спестени 9.4 млн. лв.  от бюджета на болницата и на НЗОК.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития