Новини - България

Плувецът Петър Стойчев подкрепи информационна кампания за астмата
Прочетена: 411 пъти
Снимки: УМБАЛ "Александровска"

Най-успешният български плувец Петър Стойчев подкрепи информационна кампания за астмата - „Стоп на астмата“. Тя бе представена днес в УМБАЛ „Александровска“ по повод Световния ден на астмата – 7 май. Спортистът изрази мнение, че при добър контрол заболяването не пречи на физическата активност и добави, че и сред спортистите има много астматици, които въпреки заболяването си, бележат значими успехи в кариерите си и имат пълноценен и активен живот. Петър Стойчев сподели, че той самият дори е губил състезание от колега астматик.

 

Кампанията „Стоп на астмата“ ще се проведе съвместно от Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „Александровска“, Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА),  Българското дружество по белодробни болести (БДББ), Българското дружество по алергология (БДА) и с подкрепата на АстраЗенека и GlaxoSmithKline.

 

Световният ден на астмата е ежегодно събитие, организирано от Глобалната инициатива за астма (GINA) с цел подобряване на информираността на обществото за заболяването и грижите, полагани за пациентите. Мото на кампанията тази година е „СТОП на астмата!“ с фокус върху 4 важни клинични подхода при астмата: Симптоми, Тест, Оценка на резултата, Преоценка на терапията.

 

В България са диагностицирани само 50% от астматиците. Между 50 и 75% от пациентите имат лека астма и въпреки новите терапии, заболяването може да бъде неконтролирано, посочи началникът на алергологията в УМБАЛ „Александровска“ доц. Мария Стаевска. От 10 години Клиниката по клинична алергология е един от най-активните експертни центрове за тежка астма, в която се лекуват ~ 150 човека (с тежка астма) годишно.

 

„Пациентите с астма НЕ свързват симптомите си с лош контрол на заболяването. При 45% от тях астмата не е в контрол, но 84% от тези пациентите вярват, че заболяването им е добре контролирано, а 70% от тях не приемат астмата си за сериозна. Висок процент, 30 до 40% от всички астматични пристъпи в спешен център са при пациенти, диагностицирани с лека астма. Типичните за заболяването симптоми (задух, продължителна кашлица, свиркащо дишане) не трябва да бъдат пренебрегвани! Заедно с  изследването на белодробната функция (спирометрия) те са триъгълен камък в ранната диагностика на бронхиалната астма. Прилагането на облекчаващ симптомите медикамент, преди да е поставена диагноза астма от специалист и да е оценена тежестта на астмата, е напълно погрешно. Все едно да лекуваме пневмония само с препарат за кашлица“, коментира доц. Стаевска.

 

10% от астматиците имат тежка астма. Тя се свързва с чести пристъпи и повишен риск за смърт, а лечението със системни кортикостероиди увеличава  още повече този риск и води до допълнителни заболявания. Алтернатива за пациентите с тежка неконтролирана астма е съвременното биологично лечение, което подобрява контрола на болестта като намалява значимо системната употреба на кортикостероиди, изострянията на заболяването и хоспитализациите. Освен това ограничава загубата на трудоспособност и преждевременната смърт на болните.

 

Председателят на Българското дружество по белодробни болести и началник на Клиниката по белодробни болести към УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив, доц.  Владимир Ходжев отбеляза, че всички пациенти с астма използващи >2 инхалатора с кратко действащ облекчаващ медикамент за година трябва да бъдат изпратени за преглед на терапевтичния план при специалист, независимо от тежестта на астмата. Използването на  кратко действащ облекчаващ медикамент маскира заболяването и не контролира възпалението като поставя астматиците в риск от животозастрашаващи астматични пристъпи. Доц. Ходжев подчерта необходимостта от програми за намаляване честота на астмата, насочени към намаляване замърсяването на въздуха, стриктен контрол на тютюнопушенето, здравословно хранене и намаляване употребата на антибиотици в детската възраст, раждане със секцио само по медицински показания.

 

Председателят на Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА) Диана Хаджиангелова обяви началото на Национална пациентска кампания „Белодробно здраве във всички политики“. Тя ще обхване градовете София, Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас, и ще продължи 5 месеца до 25 септември, когато е Световния ден на спирометрията.

 

„Националната кампания, на която поставяме началото, е първата с такъв мащаб в България. Кампанията ще информира обществеността за социалната значимост на заболяванията на белия дроб и ще позволи на хората по места да направят изследване на белите дробове. Стартираме с дни на отворените врати в Клиниката по алергология на Александровска болница. В периода 20-23 май вкл. от 13 до 15ч. специалисти от клиниката ще правят безплатно спирометрии (измерване на дихателни обеми с електронен спирограф) на граждани, които имат интерес. Подробна информация за кампанията за останалите градове ще бъде налични на страницата на АББА, след съгласуване с двете научни дружества“, посочи Хаджиангелова.

 

Програмата, посветена на Световния ден на астмата приключи с изследване на дихателтните обеми (спирометрия) на всички желаещи журналисти и със засаждане на дръвчета в парка на болницата в подкрепа на опазването на чистия въздух и околната среда, като важни фактори за превенцията на астмата и алергиите.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития