Новини - България

Платформата за електронна търговия с лекарства ще заработи през юни
Прочетена: 401 пъти

Само след два месеца онлайн търговете, чрез които болниците в страната ще си купуват нужните медикаменти, ще бъдат факт. Очаква се първата обществена поръчка да бъде обявена през юни, след като всички участници в процедурата се запознаят с новите правила, а болниците направят поръчките си, уточни Тома Томов от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Целта на платформата е да окрупни количествата, необходими на лечебните заведения за всеки медикамент (по международно непатентно наименование - INN), за да се намали крайната им стойност за болниците.

 

"Веднъж годишно ще се прави рамково договаряне. Ще се избират тримата доставчици с най-ниски цени, а болниците ще избират от кого да поръчват", допълни заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

 

Самите поръчки ще стават чрез мини процедури под формата на тридневни бързи публични търгове или чрез договаряне по Закона за обществените поръчки.

 

Едно от условията, с които доставчиците ще трябва да се съобразяват, са регистрираните цени в Позитивния лекарствен списък. Ако тяхната стойност бъде намалена, това ще трябва да се отрази автоматично и върху цената на доставяните медикаменти, независимо от срока на подписания договор. Затова в министерството очакват част от търгуваните медикаменти да са по-евтини от тези в позитивната листа.

 

"В Италия 80% от лечебните заведения са включени в такава платформа и в резултат са отчетени 18% спестени разходи", допълни Пенков.

 

На този етап около 150 болници в страната са заявили желанието си да участват в електронните търгове. Могат да се включат и всички съществуващи търговци на едро, които според регистрите на Изпълнителната агенция по лекарствата са около 300.

Коментари

юни 2023

ПВСЧПСН
   
  

Събития