Новини - България

"Пирогов": Няма "масови чистки", работим нормално и без напрежение
Прочетена: 463 пъти

"Категорично заявяваме, че няма "масови чистки", дейността на болницата протича нормално и без напрежение".

Такава е официалната позиция на УМБАЛСМ "Пирогов" в отговор на медийните изяви на освободената от длъжност д-р Десислава Кателиева. В отворено писмо до медиите тя обяви, че е била уволнена умишлено от служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев, заради смелостта й да говори публично за проблемите в спешната помощ и да критикува решенията на новото ръководство на "Пирогов".

 

От пресцентъра на лечебното заведение обясняват, че договорът на д-р Кателиева е бил прекратен заради нарушения на трудовото законодателство, зад което не стои разчистване на лични сметки.  

 

Предлагаме ви пълната позиция на УМБАЛСМ "Пирогов".

 

В отговор на медийните изяви на д-р Десислава Кателиева и за да оборим спекулациите и неверните твърдения по адрес на спешния институт, заявяваме следното:

Д-р Кателиева е била назначена преди една година на допълнителен трудов договор в УМБАЛСМ „Пирогов“ /основният й е с Националната кардиологична болница/, с което влиза в нарушение на трудовото законодателство, надвишавайки разрешения брой работни часове.

Допълнителният й договор бе прекратен в съответствие с българското законодателство – чл.334, ал.1 от КТ, Раздел „Прекратяване на трудов договор за допълнителен труд“.

Протестите на д-р Кателиева започнаха веднага след смяната на предишния директор, благодарение на когото е получила възможност за допълнителна работа в спешния център. Обидните квалификации по адрес на настоящото ръководство ще оставим без коментар, но не и засягащото работата на „Пирогов“.

Категорично заявяваме, че няма „масови чистки“, дейността на болницата протича нормално и без напрежение. Нещо повече – презентираната от д-р Кателиева Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България няма представителни функции за гилдията на спешните лекари. Още през 2004 година е регистрирана Българската асоциация на спешните лекари, която представлява техните интереси.

Относно въпросите й за състоянието на системата за спешна медицинска помощ – реализацията на мерките, залегнали в националните стратегически документи, предвиденото увеличение на заплатите в сектора, стандартът „Спешна медицина“, който е обжалван във ВАС, от страна на „Пирогов“ и на здравното министерство имаше покана за диалог, но тя не беше приета.

Следва да отбележим, че от Министерството на здравеопазването срещаме силна ангажираност с проблемите в системата на спешната медицинска помощ.

Министър Илко Семерджиев заяви и демонстрира приемственост по отношение на Концепцията за развитие на спешната помощ 2014-2020 и на проектите за модернизирането й и обучението на персонала от спешни медици.

В тази връзка на 28 февруари беше подписан и договор между МЗ и МТСП, който осигурява 7 милиона лева за създаването на Национален център за обучение и квалификация в системата за Спешна медицинска помощ. Предстои обучението на близо 7000 души, в това число лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и помощен персонал от „Пирогов“.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития