Новини - България

Петима души получиха шанс за живот след трансплантация
Прочетена: 365 пъти
Снимка: ВМА

Пет трансплантации бяха извършени на 20 юли – четири бъбречни и една чернодробна. Това стана възможно след две донорски ситуации, реализирани от медицински екипи на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, с координатор д-р Кирил Пенчев, и на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, с координатор д-р Николай Младенов, съобщава Изпълнителната агенция "Медицински надзор".

 

На 18 и 19 юли близките на изпадналите в мозъчна смърт 61-годишен мъж и на 50-годишна жена, взеха благородното решение да дарят органите им и по този начин да дадат нов шанс за живот на петима български граждани. Поради медицински противопоказания или липса на подходящи реципиенти, други органи не бяха трансплантирани.

 

Изпадналата в мозъчна смърт жена е постоянно пребиваваща в Германия и е била временно в България. Чуждото гражданство на жената наложи спешно ИА „Медицински надзор“ да осъществи контакт със съответните власти, за да бъде получено тяхното и на близките на донора съгласие за дарение на органите. 
По искане на Министерството на здравеопазването бе организиран полет със самолет C-27J „Спартан”.  Екипажът от 16-а авиационна база „Враждебна“ от състава на Военновъздушните сили на Българската армия, изпълни успешно задачата по осигуряване на въздушен транспорт за извършване на експлантация на органите. На борда на самолета бяха два медицински екипа: от Военномедицинската академия – София, и от УМБАЛ „Александровска“.  

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития