Новини - България

Петър Москов за обвиненията: Спокоен съм, защитих обществения интерес
Прочетена: 62 пъти
Снимка: Стоп кадър - бТВ

Аз съм абсолютно спокоен, защото съм убеден, и мога да го докажа с факти и обстоятелства, че съм защитил обществения интерес - и здравния, и финансовия.“

 

Това каза бившият здравен министър д-р Петър Москов в предаването „Лице в лице“ по бТВ вчера по повод на внесените от прокуратурата в съда обвинения срещу него и още четирима души във връзка с турските ваксини.

 

"Това са същите тези обвинения, които прокуратурата ми повдигна в края на 2016-а година – есента на 2016 г.. Впоследствие те бяха оформени като окончателен акт на прокуратурата в началото на зимата и ходих да ги разпиша. Сега следва следващият акт на влизане в съда. Т.е. от началото на това обвинение от прокуратурата нищо различно не се е случило. Това са същите тези обвинения и това е. Това е следващата фаза на действията, които прокуратурата счита за редни“, каза Москов и обясни, че не допуска да влезе в затвора вследствие на повдигнатите обвинения.

 

"Става въпрос за ситуация, в която държавата стъпи, може би за първи път от много години, на мястото си. Противопостави се на финансовия интерес на определени фармацевтични компании, които искаха да извиват ръцете, намери допълнителен начин и осигури гарантирания имунизационен календар", заяви Москов.

 

Той обясни, че компаниите не са се явявали на обявените търгове за ваксини, което е наложило търсенето на нови възможности от страна на държата.

 

"Държавата беше осигурила пари. Ако тези фирми се бяха явили на търгове, държавата щеше да вземе техните ваксини. Те са същите тези ваксини, на много по-ниска стойност, но са взети от Турция", допълни той.

 

„Аз искам да станат ясни 2 неща в хода на делото. Едното е, че ваксините, които бяха прилагани върху българските деца, са с абсолютно същото качество и с абсолютно същия произход, като всеки един път, и че няма абсолютно никакво нарушение на интереса на държавата в това отношение. И се надявам, че заедно с моите адвокати ще го докажем“, каза още той.

Коментари

април 2021

ПВСЧПСН
   
  

Събития

Няма събития