Новини - В медиите

Петър Москов пред bTV: Изговориха се брутални неистини за здравеопазването
Прочетена: 324 пъти
Снимка: стопкадър bTV

В момента тече системно унищожаване на всеки контролен механизъм в касата – стандартите, националната здравна карта, идентификацията, начинът на договаряне на отстъпки с фармацевтичните фирми. Без тях няма как да се опазят публичните пари и да се контролират разходите.

 

Така бившият здравен министър д-р Петър Москов защити в студиото на bTV своята двегодишна секторна реформа. По думите му различни хора са изговорили "брутални неистини" за състоянието на здравеопазването и за последните промени, случили се в болничния сектор.

"Мислех да не обръщам внимание на цялата помия, но много се натрупа и заради зрителите съм длъжен да дам някои отговори. (...) След реформаторите идват реставраторите и целта им е да реставрират параметрите на системата такава, каквато я заварихме преди две години – търговска, неориентирана към нуждите на пациента, без никакъв контрол за начина и ефективността на харчене на публични средства. Вярвам, че това усилие няма да е успешно", заяви Москов.

По думите му интерес от липсата на контрол имат всички онези, които генерират финансов ресурс без наличието на пациенти и без тяхното съгласие. Същите негодуват и срещу пръстовия идентификатор в лечебните заведения, защото той изсветлява паричните потоци. Освен това ефектът му има и конкретен финансов резултат - от въвеждането на системата до средата на януари заявките на болниците към НЗОК за извършената от тях дейност са паднали с общо 10 млн. лв., повтори Москов.

 

На обвиненията на подуправителя на НЗОК Димитър Петров за незаконна намеса на Москов в работата на независима институция като Касата, бившият министър посочи, че Петров не си е тръгнал, а е бил освободен и се е оказало, че е договорил над 30 млн. лв. по-малко отстъпки от фармацевтичните компании, отколкото неговата наследничка. Освен това по времето на Петров той сам е договарял отстъпките. През 2016 г. това вече е ставало от комисия от 12 души и отстъпките са стигнали 80 млн. лв.

 

Москов коментира и изказването на директора на университетската болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, че турските ваксини са били опасни и това е било прикрито от здравното ведомство и правителството.

"Противохепатитната ваксина "Еувакс" отговаря на изискванията на СЗО", посочи бившият здравен министър и добави, че тя не е била за целите на българския имунизационен календар, а е била дарена от Турция предвид усиления мигрантски натиск.

Москов показа и документ от март 2014 г. от една от двете големи фармацевтични фирми, които традиционно доставят ваксини, в който се казва, че компанията е готова да предостави годишно по 280 хил. ваксини.

"От това не следва нищо от правителството на БСП и ДПС. Следва това, че служебният министър Миро Ненков трябва да промени имунизационния календар, а аз да ходя по света и да търся ваксини", добави Москов.

Целият разговор с бившия министър на здравеопазването можете да гледате ТУК.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития