Новини - България

Пациенти правят сайт за сигнали за липсващи лекарства
Прочетена: 281 пъти
Снимка: Pixabay.com

В близко време всеки гражданин, който желае да подаде сигнал за липсващо лекарство, ще може да го направи, като посети специално създаден за целта интернет сайт. В него непрекъснато ще бъде събирана информация за липсващи в аптечната мрежа животоспасяващи лекарства. Това съобщи пред Redmedia Ваня Добрева, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване и на пациеентската организация Асоциация "Хипофиза".

 

"Идеята за този сайт се роди, след като в последно време проблемът с честата липса на медикаменти стана много остър и пациенти с различни заболявания постоянно започнаха да се сблъскват с него", обясни Ваня Добрева.  

 

Сайтът ще бъде разработен от пациентски организации, но ще улесни и работата на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Сигналите, постъпили в него, ще бъдат обработвани и изпращани до агенцията.  Според пациентите, по този начин ще бъде въведен граждански контрол над работата на агенцията. Обект на контрол от нейна страна са всички лекарствени продукти, включени в Позитивния лекарствен списък. По тази причина и фокусът в сайта ще бъде насочен към тези медикаменти. Отделна секция ще бъде обособена за сигнали от аптеки - така гражданите ще могат да сигнализират за липсата в конкретна аптека. Ще се работи и върху идеята да има писмено потвърждение от страна на фармацевтите, че не могат да осигурят конкретното лекарство, както и от страна на търговците на едро, които ще трябва да потвърдят, че медикаментът липсва в техния склад. 

 

"Това ще бъде нашият принос в борбата срещу паралелния износ, от който ние, пациентите сме потърпевши всеки ден", каза още Ваня Добрева.

 

Сайтът ще бъде популяризиран чрез визуални материали в лечебните заведения, в които работят комисии и се издават протоколи за скъпоструващо лечение. Ще бъдат проведени и разяснителни кампании сред пациентските организации.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития