Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Пациенти: Канабисът за медицински цели трябва да бъде разрешен от закона
Прочетена: 173 пъти
Снимка: Pixabay.com

Европа и Балканите декриминализират канабис за медицински цели, а България лишава хиляди болни от правото им на лечение, алармираха от Сдружение „Рестарт“. В ефира на БНР председателят на организацията Васил Харалампиев обясни, че у нас има сериозен проблем със законовата база, която трябва да се актуализира и приведе в съответствие с актуалните тенденции в Европа и света.

 

"През последните две години движенията в посока медицинската употреба на коноп и екстрактите му в Европейския съюз е тема, която се движи светкавично, тези субстанции са разрешени в 22 европейски държави", обясни Васил Харалампиев и даде за пример Германия, в която действа програма за медицинската употреба на конопа. 

 

"В същото време у нас пациенти с множествена склероза или левкемия, за които такива медикаменти са благотворни, попадат под ударите на закона. Трябва да се направи разлика между пациенти и престъпници", допълни бе той.

 

Председателят на "Рестарт" припомни, че конопът е познат на човечеството повече от 4000 години и този факт е документиран в историята на медицината. Конопеното растение е намирало приложение както на Запад, така и в българската народна медицина.

 

„В България в последните пет-шест години, по документи на Международния борд за контрол на наркотичните вещества, са раздадени от медицински лица на пациенти килограми канабис. Това е законно, когато сме не пациенти в нужда, а когато международни фармацевтични компании извършват тестове върху български пациенти. Не искам да отварям някаква конспиративна теория, но говорим за тестове на продукти, които са провеждани в страната. Имаме и документите от Агенция по лекарствата от Националния съвет на наркотични вещества, които показват, че това се случва и се е случило в количества, които надвишават еднократни дози“, каза Васил Харлампиев.

 

По неговите думи продуктът е сертифициран като терапия за множествена склероза в Европейската агенция по лекарствата, но клиничните му изпитвания са частна собственост и резултатите от тях не могат да бъдат коментирани от страна на държавата. В същото време обаче, през тези години двама пациенти са осъдени заради факта, че са отглеждали две растения за собствени нужди.

 

"Български медици предписват „под сурдинка“ коноп, защото законът криминализира и тях. Когато говорим за декриминализация на марихуаната, поговорим за нещо по-етично. Говорим за декриминализация на пациентите, на медицинските лица, които ги подкрепят и на техните близки и хората, които се грижат за тях, защото законът ги превръща в престъпници“,  категоричен бе Васил Харалампиев.

Невена ПОПОВА

Коментари