Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Първите ваксини срещу COVID идват до Нова година
Прочетена: 71 пъти
Снимка: Правителствена информационна служба

Първата ваксина на "Пфайзер" ще пристигне в България преди Нова година или в началото на 2021 г., като страната ни ще получи първоначално 125 хиляди дози.

 

Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на вчерашното работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов с членове на правителството.

 

В момента създаваме ваксинационния план, а ваксината ще е безплатна и ще се поставя на тези, които абсолютно доброволно пожелаят.

 

На срещата е докладвана актуалната здравна ситуация в страната и прилаганите мерки за справяне с коронавируса. Премиерът Борисов разпореди планът за ваксинация да бъде изготвен максимално бързо, като подчерта, че ваксините са доброволни и безплатни за българските граждани. Обмисля се стартиране с рисковите групи и работещите на първа линия.

 

Министър-председателят изтъкна още, че е от изключително значение да се поддържа баланса между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката.

 

„Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни да тормозят бизнеса или хората. Икономиката да работи, този баланс трябва внимателно да го държите“, заяви премиерът.

 

Борисов добави, че е важно броят на излекуваните да расте, държавата да премине през кризата и бизнесът да работи.

 

„Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини“, категоричен беше премиерът Борисов.

 

Здравният министър подчерта още, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки, за миналата седмица - за 7 дни, излекуваните са 12 070. Ангелов очерта, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост – от 1000 случаи на 100 000 и в тази група остават само две области – Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система, а в София той бе доста сериозен.  В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти като ремдесивир е налице за всеки нуждаещ се български пациенти.

Коментари

юли 2021

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития