Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Първите ваксини на АстраЗенека пристигнаха, доставка на "Пфайзер" се бави заради лошо време
Прочетена: 52 пъти

Първите 28 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca бяха доставени в събота вечерта в склада на БулБио, а имунизацията с тях започна още на следващия ден в "Пирогов".

 

"Това е третата по вид ваксина и втора по начин на образуване на антитела. Тя е аденовирусна. Много е лесна за съхранение и използване", обясни председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

 

На журналистически въпрос по отношение на използването на ваксината на Oxford University/AstraZeneca при хора над 55-годишна възраст изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фар. Богдан Кирилов отговори, че все още в целия Европейски съюз има дискусии по тази тема и добави:

 

"В постоянна връзка сме с останалите колеги. През следващата седмица ще има по-ясни указания, тъй като анализираме информацията не само от ЕС, но и от Великобритания, където ваксинирането с нея стартира по-рано. Комитетът по ваксинация и имунизации на Великобритания препоръчва ваксината и за лица над 65 г. В следващите дни ще има указания и от наша страна, тъй като искаме да имаме картина от всички държави, където тя се прилага."

 

Интервалът между поставянето на двете дози при ваксината на Oxford University/AstraZeneca е между 4 и 12 седмици. Заради това от ваксинационния щаб обмислят полученото количество да бъде използвано само като първа доза. Окончателното решение ще бъде взето следващата седмица на заседание на щаба.

 

До края на февруари страната ни очаква още четири доставки от ваксината на Oxford University/AstraZeneca.

 

Днес трябваше да бъдат доставени още 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Поради лоши метеорологични условия пратката  беше отложена. От куриерската компания съобщават, че заради лошото време в Германия към момента не е ясно кога ще може да излети самолетът.

 

В средата на седмицата се очаква да получим и 6 хил. дози от ваксината на Moderna.

Коментари

август 2021

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития