Новини - България

Първите случаи на грип се очакват в края на месеца, време е за ваксина
Прочетена: 182 пъти
Снимка: Pixabay.com

В момента у нас няма циркулация на грипни вируси, но до края на този месец могат да се очакват първите случаи на респираторно-синцитиални вируси, с които обикновено започва циркулацията на грипа. Това заяви на пресконференция днес директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев. По думите му, според последния доклад на Европейския център по контрол на заболяванията (ECDC) от 42 държави в Европа, подали информация за грип, в 32 той не е бил доказан. В десетте държави, където грипът е потвърден, става въпрос за два типа грипни вируси А и два типа Б. Всички те са познати и антигените им са включени в предлаганите четиривалентни ваксини, поясни проф. Кантарджиев. Той съобщи, че в момента грип има в скандинавските държави и във Великобритания. 

 

"От следващия сезон възрастните хора над 65 години в България ще имат достъп до четиривалентна противогрипна ваксина, която ще се реимбурсира от държавата", припомни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

 

Той подчерта, че за имунизациите на възрастните хора са отделени близо 2 млн. лв. от бюджета на здравното ведомство. Прогнозата на здравните експерти е, че пред първата година от тази възможност ще се възплозват между 10% и 15% от възрастните хора. Д-р Кунчев допълни, че ваксините, които ще се прилагат у нас са четиривалентни, с разширен спектър на покритие, така че "шансът за хващане на „див“ вирус е до голяма степен преодолян“.

 

"През 2003 г. Световната здравна асамблея постави изискване пред държавите членки на Европейския съюз (EС) да увеличат ваксиналното покритие сред възрастното население до 75% до 2010 г.“, обясни ръководителят на офиса на Световната здравна организация (СЗО) за България д-р Скендер Сила.

 

Той бе категоричен, че страната ни не е единствената, която не е изпълнила това изискване.

 

„През 2010 г. само Нидерландия е достигнала препоръчаната стойност от 75% покритие за възрастните, а през 2014 г. – само Шотландия. Т.е. в цяла Европа ваксиналното покритие е незадоволително“, коментира д-р Сила. 

 

Ваксиналното покритие срещу грип у нас е незадоволително и сред медиците, стана ясно още по време на пресконференцията. Независимо от това, че те са една най-рисковите групи и от самите тях да се очаква да препоръчват имунизация, у нас едва 2%-3% от медицинския персонал се ваксинира срещу грип, толкова колкото е ваксиналното покритие за цялото население. Според д-р Сила ниското ваксинално покритие сред медиците също не е само български феномен - в различните европейски държави то варира от 2,9% до 19,9%.

 

Ваксината е единственото ефективно средство срещу грипната инфекция, припомниха специалистите и призоваха всички да проявят активно отношение и да се имунизират без да отлагат, защото моментът е много подходящ.  

 

Невена ПОПОВА

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития