Новини - България

Първите 4 лекарства минаха през оценка на здравните технологии у нас
Прочетена: 1640 пъти

Четири нови медикамента минаха през процедурата по оценка на здравните технологии (ОЗТ) за първи път у нас. Те са получили положително становище и се препоръчва да бъдат включени в позитивния лекарствен списък. Това съобщи за Redmedia проф. Петко Салчев, ръководител на дирекция "Класификационни системи, стандарти и иновации" в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).  

"Това са четири нови INN-и или т. нар. нови молекули, които са подали заявления, и ние в 90 дневен срок трябваше да вземем решение дали да бъдат включени догодина в лекарствения списък или не. Като не предлагаме нито цена, нито реимбурсация", уточни проф. Салчев.

Първият медикамент е за лечение на диабет тип 2 и единствената препоръка към него е да бъде изписван на пациенти с неинсулинозависим диабет само след консултация с ендокронолог, поради риска от възникване на нежелани лекарствени реакции. Според доклада на Комисията по оценка на здравните технологии през следващите пет години около 10 300 пациенти ще бъдат подходящи за терапията, а прогнозната стойост, с която би намалила разходите на касата, е 1 млн. лв. до декември 2017-а. За сравнение през 2015 г. за лечение на диабет у нас са похарчени 154 млн. лв. или 5% от всички плащания за медицински дейности, сочат данните на НЗОК.

 

Второто лекарство е инхалаторно и е за лечение на ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест). Експертите изчисляват, че терапията ще е подходяща за 95 000 - 105 000 души у нас, което представлява 55% от диагностицираните пациенти. С въвеждането на медикамента касата ще пести средно по 56,86 лв. на пациент годишно, но ще има по-ефективен продукт за лечение, твърдят още експертите.

 

Останалите медикаменти са показани при плакатен псориазис, псориатичен артрит и анкилозиращ спондилит, но публичната информация за тях все още не е налична.

 

Дали медикаментите действително ще попаднат в позитивната листа зависи от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Комисията по цени и реимбурсиране, но преди всичко от желанието на самите фармацевтични фирми. На базата на доклада по оценка на здравните технологии те трябва първо да кандидатстват за цена пред Комисията по цени и реимбурсиране, а след това да договорят съответната отстъпка със здравната каса, за да попаднат в списъка с медикаменти, покривани с публични средства.

 

По време на оценката се преценява не само терапевтичния ефект на лекарството, но и неговата бюджетна тежест за платеца - в случая НЗОК. На базата на обективни факти за очакваните ползи от терапията или за евентуалните икономии от разходите за лечение на усложнения, например, експертите решават дали си струва съответният продукт да бъде включен в позитивния списък. Уви, положителното становище не винаги означава по-евтини лекарства за касата, защото оценката на здравните технологии у нас засега се прилага само за новите молекури, които традиционно са скъпи.

"Една нова молекула никога не може да бъде по-евтина, но тя би заела своя пазарен дял за точно определена популация, която в момента или изобщо не е лекувана, или е лекувана с друг тип лекарства", обясни проф. Салчев.

До края на годината Комисията за оценка на здравните технологии очаква да приключи работата по още 13 лекарствени досиета, но по всяка вероятност броят на заявленията тепърва ще расте.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития