Новини - България

Първа чернодробна трансплантация за 2022 г. във ВМА
Прочетена: 175 пъти
Снимка: ВМА

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха първата за 2022 година чернодробна трансплантация, съобщават от лечебното заведение.

 

Реципиентът е 52-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – пациент на 63 години.

 

Трансплантацията е осъществена в следобедните часове на 11 януари и продължава 7 часа. По-рано сутринта екип на ВМА излетя със самолет C-27J “Spartan” от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили до Варна, където бе донорската ситуация.

 

В момента пациентът се намира в задоволително състояние, екстубиран е, контактен, адекватен, с подобряващи се показатели, коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.

 

"Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Благодарим и на колегите от УМБАЛ „Св.Марина”-Варна за перфектната организация при осъществяване на експлантацията на органите. Признателни сме от сърце и на екипажа на ВВС: капитан Георги Пъшев – командир, капитан Николай Георгиев – помощник-командир и капитан Пламен Пехливанов – борден инженер, които за пореден път бяха с нас в тази мисия и изпълниха задачата си успешно, въпреки сложните метеорологични условия", коментира още проф. Владов.

Коментари

юни 2023

ПВСЧПСН
   
  

Събития

Няма събития