Новини - България

Първа бъбречна трансплантация за 2021 г. у нас
Прочетена: 117 пъти

Първата бъбречна трансплантация за 2021 година е извършена в петък срещу събота през нощта в УМБАЛ "Александровска", съобщават от лечебното заведение. Донорът е мъж на 29 години от гр. Горна Оряховица, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на хеморагичен инсулт.

 

Заради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащи за трансплантации у нас, сърцето е било транспортирано за Унгария по линия на сътрудничеството с Евротрансплант. За черния дроб са намерени подходящи реципиенти в Университетска болница „Лозенец”, а бъбреците на донора са транспортирани в Александровска болница.

 

Единият бъбрек не е бил подходящ за трансплантация поради установени съдови аномалии и нарушена перфузия. Реципиент на здравия бъбрек е 48-годишен мъж от Разград с хронична бъбречна недостатъчност, който от две години се лекува на перитонеална диализа. Той е показал най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 5 поканени за оценка от листата на чакащи. След интервенцията пациентът се възстановява в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието му е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития