Новини - България

Парадокс: Държавни болници не могат да лекуват амбулаторни пациенти
Прочетена: 300 пъти
Снимка: Pixabay.com

Необходима е нормативна промяна, с която да бъде дадена възможност на лечебни заведения за болнична помощ с добре развити клиники и отделения по физикална и рехабилитационна медицина да разкриват структури за амбулаторно обслужване на пациенти. За това ще настояват от Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина (АФРМ)  стана ясно по време на дискусиите в рамките на Осмия Национален конгрес по физикалн и рехабилитационна медицина.

 

„В момента има законово ограничение, което е рестриктивно по отношение на големите многопрофилни болници и специализираните болници по рехабилитация. Те не могат да имат собствени звена за амбулаторна помощ, ако в същото населено място има разктрита подобна структура, макар и с малък обем дейност и ограничени по вид услуги. Това напрактика е предпоставка за нерационално изразходване на финансовия ресурс“, коментира пред Redmedia д-р Илза Попова, член на Управителния съвет на АФРМ и управител на СБР – Велинград.

 

По нейните думи отпадането на тази рестрикция в Закона за лечебните заведения би довело до значителни икономии на средства, защото болните, чието състояние позволява, ще могат да получат физикално лечение и рехабилитация в лабораторни условия и няма да изразходват средства по клиничи пътеки.

 

Участници в дискусията коментираха, че е целесъобразно да бъде въведено диференциране на клинничните пътеки според тежестта на случая. Тази промяна трябва да включва и различно заплащане, което на свой ред ще доведе до по-целесъобразно изразходване на наличните средства от здравната каса.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития